Produsele traditionale atestate devin raritati, din cauza birocratiei. In Bihor, din 17 producatori a ramas doar unul
Produsele traditionale atestate incep sa devina adevarate raritati, dupa ce s-au inasprit regulile impuse de autoritati. Numai in Bihor, de exemplu, din 17 producatori a ramas doar unul.
In aceste conditii, consilierii agricoli merg acasa la fermieri ca sa ii convinga de avantajele unui astfel de demers.
Ildiko Antal are in Salonta o mica ferma cu opt vaci de lapte. Gospodina face branzeturi de care multi nici nu au auzit. Acestea se obtin prin fierberea cascavalului, care-i materia prima, in apa fierbinte, de 70 de grade. Atunci se obtine un produs care se poate intinde si apoi este condimentat. Pentru ca produce cantitati limitate, clientii isi fac programare. Producatorul isi doreste sa primeasca atestatul, dar procedura e greoaie.
Ildiko Antal, producator de branzeturi: "Din pacate, birocratia ne impiedica destul de mult."
Consilier-producator: "Eu am adus pentru dumneavoastra documentatia si niste sfaturi ca sa putem sa inregistram acest produs si noi o sa intocmim caietul de sarcini, o sa venim in sprijinul dumneavoastra."
Noile conditii care trebuie indeplinite sunt insa extrem de riguroase.
Marius Stefan, consilier agricol: "Chiar daca aceste conditii sunt un pic mai drastice, aceasta atestare a produsului ca produs traditional este o investitie, sa zicem asa, pe o durata mai mare".
In Bihor, Florian a ramas a ramas fara concurenta. El face palinca... pe alese: "Deci avem o palincuta de toate soiurile: pruna, mar, pruna cu ardei iute, caise, gutui. Aici avem povestea palincii. Daca te apuci sa bei de-aici, cand o sa ajungi aicea o sa vezi un sfarsit placut. Si aici cu ce ma mandresc, atestatul de producator traditional."
Pana acum au fost reatestate in toata tara doar 275 de produse traditionale, fata de 4000 in urma cu 2 ani.
Sursa: Pro TV
Etichete: bihor, palinca, produse traditionale, birocratie, cascaval,
Dată publicare:
07-12-2014 20:45