Nu ne meritam cercetatorii! Descoperiri uimitoare, uitate in sertare

10-11-2010 00:00

O descoperire romaneasca de rasunet care a facut inconjurul lumii zace acum aruncata intr-un sertar. Vorbim despre localizarea telocitelor, adica a acelor celule care se regasesc in corpul uman si cu ajutorul carora poate fi refacut muschiul inimii.

O astfel de realizare sufera in lipsa finantarii. Dar si pentru ca autoritatile dau dovada de ignoranta si au refuzat o colaborare cu China, care era dispusa sa ne dea bani pentru stiinta.

In urma cu trei luni priveam cu admiratie o descoperire incredibila a cercetatorilor de la Institutul Victor Babes: in organismul uman exista niste celule despre care nu se stia nimic.

Le-au numit telocite si le-au studiat prezenta in inima, tubul digestiv, plaman, uter, trompa uterina, pancreas, glanda mamara si placenta.

Descoperirea a facut apoi inconjurul planetei si a fost apreciata de lumea medicala mondiala, de la Harvard, Boston, New York si pana la Shanghai.

Mai mult, China a propus Romaniei o colaborare pentru a studia mai departe telocitele. Concret, asiaticii isi doreau o continuare a cercetarii de la studiul pe sobolani, la studiul pe oameni care au probleme cardiace. Si asta pentru ca telocitele contin o substanta care regenereaza vasele de sange si ajuta la refacerea muschiului inimii. Pentru un om care a suferit un infarct acest lucru este vital.

In prima faza, Romania trebuia sa finanteze doar deplasarea cercetatarilor in China. Raspunsul autoritatilor a sunat insa incredibil: proiectul nu e interesant.

Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica, din subordinea Ministerului Educatiei, primeste anual o suma, mica ce-i drept, pentru a finanata anumite proiecte de cercetare. Expertii de aici au descalificat telocitele si au dat banii pe ... pantofi, mai exact pe "aplicatii ale biomecanicii in proiectarea incaltamintei pentru imbunatatirea sanatatii si calitatii vietii", a spus Anca Ginescu, director in cadrul ANCS.

Si uite asa, o cercetare de cinci ani zace acum intr-un dulap.


VIDEO PROTVPLUS.RO