Criza economica ne lasa fara oameni de stiinta

Ultima actualizare: 06-05-2012 18:22

O posibila reducere a bugetului pentru cercetare, cu 70% fata de 2008, se poate incheia cu un exod al oamenilor de stiinta inspre vest si cu un lacat urias pe usile institutelor, si asa putine.


Din ce in ce mai multe voci vorbesc despre faptul ca actualii guvernanti sunt tentati sa taie in carne vie, intr-un domeniu considerat prioritate nationala in lumea civilizata.

Sute de cercetatori din toata tara au considerat ca merita sa se intoarca in tara lor si sa studieze, atrasi de proiectele internationale la care participa Romania. Si totusi, din ce in ce mai multe informatii par sa induca ideea ca cercetarea este acum intr-un echilibru fragil. Si asta chiar daca cercetarea stiintifica din Romania a recuperat enorm din terenul pierdut dupa 1990.

In Romania sunt 30.000 de cercetatori, de zece ori mai putini ca in occident, iar cele mai mari salarii in acest domeniu nu depasesc 1.000 de euro. Si asta, cu toate ca numai din munca lor unii salveaza mii de vieti anual, iar altii ii determina pe straini sa vorbeasca despre noi nu numai ca despre un popor care mananca lebede.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO