Test genetic controversat, care prezice speranta de viata
Acum putem afla care sunt sansele sa atingem centenarul, ne informeaza Daily Mail. Un test genetic dezvoltat de cercetatorii americani ne poate arata care sunt sansele noastre de a ajunge la varsta de 100 de ani si cum ne situam fata de media mondiala.
Cercetatorii de la Universitatea din Boston au analizat AND-ul a peste 1600 de oameni care au trecut de 100 de ani si l-au comparat cu cel al altor oameni.
Astfel au reusit sa izoleze 150 de particularitati genetice mai des intalnite in cazul centenarilor, care au fost la randul lor grupate in 19 “semnaturi” genetice.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dr. Paola Sebastiani, citata de Daily Mail, a declarat: “Unele semnaturi se coreleaza cu cea mai prelungita supravietuire, in timp ce altele sunt responsabile pentru amanarea unor boli ale batranetii, precum senilitatea sau cele cardiovasculare.”
Controversele nu au intarziat sa apara, pentru ca aceasta descoperire aduce in discutie si unele chestiuni morale: cum vor reactiona oamenii in fata unei vesti proaste despre bagajul lor genetic? Vor gasi companiile de asigurari o modaliate de a exploata aceasta slabiciune? Si poate cea mai importanta intrebare: cum putem fi siguri ca rezultatele testelor vor fi relevante si corecte pentru fiecare proba de ADN prelevata?
Dar profesorul Julian Savulescu, de la Univeristatea din Oxford, comenteaza aceste chestiuni: “Cred ca este in interesul nostru sa avem aceasta informatie, pentru ca desi nu poti face nimic in acest sens, iti poti planifica mai bine viata. Daca vei muri devreme, atunci vei vrea sa ai copii mai devreme, nu iti vei amana pensionarea, vei vrea sa termini proiectele mai devreme mai degraba decat mai tarziu.”
Totusi, cercetatorii insista ca importanta informatiilor genetice sa nu fie exagerata, pentru ca varsta este conditionata de o sumedenie de factori.
De exemplu, 15 oameni din 100 au sanse din punct de vedere genetic sa atinga centenarul, insa daca luam in calcul factori precum standardul de trai, accesul la ingrijire medicala, dieta si stilul de viata, proportia scade la 15 oameni din 600.