Inima "scoasa la imprimanta" ar putea revolutiona medicina
O noua posibiliate se intrevede in viitor pentru crearea de noi organe. Makoto Nakamura, profesor la Universitatea Toyama din Japonia, incearca sa creeze inimi cu ajutorul imprimantei.
Se foloseste acelasi principiu prin care noi printam foi cu imprimantele noastre obisnuite. Ideea este de a "scoate" la imprimanta mii de celule pe secunda in loc de picaturi de cerneala, care sa fie aranjate in organe tridimensionale.
Lucrand ca medic pediatru, Nakamura a fost coplesit de imposibilitatea de a trata copii cu diferite malformatii si care ar fi avut nevoie de organe noi. Asa ca s-a gandit ca daca nu sunt donatori suficienti, de ce un ar incerca el sa faca organe noi. Apoi a observat ca picaturile de cerneala aruncate de imprimante au cam aceeasi marime ca si celulele si s-a gandit sa adapteze mecanismul imprimantelor la fabricarea de organe.
Nakamura spera sa reuseasca sa creeze o inima in 20 de ani, fapt care ar putea rezolva problema celor care ar avea nevoie de transplanturi, avand in vedere ca tot timpul exista o insuficienta a persoanelor donatoare.
Deasemeni, o inima facuta din propriile celule ar rezolva problema unui posibil rejet al organului transplantat.
Pana in prezent, profesorul Nakamura a reusit sa construiasca un tub format din celule, asemanator unui vas de sange, care masoara un milimetru in diametru iar peretii sai sunt alcatuiti din doua straturi de celule diferite. Puteti afla mai multe despre acest subiect pe Physorg.
Sursa: Pro TV
Etichete: inima, transplant, medicina, descoperire, imprimanta, cercetare,
Dată publicare:
29-10-2008 00:00