Noul trend printre gospodinele brasovene: zacusca preparata in natura
Daca toamna tot nu da semne ca vine oamenii au iesit la iarba verde nu doar pentru gratar, ci si pentru a coace ardei sau vinete.
Zacusca e mai gustoasa si parca mai usor de preparat, spun femeile. Unde mai pui ca nu trebuie sa mai faci curatenie in bucatarie.
Cu noaptea in cap, la poiana Pietrele lui Solomon se incing gratarele, dar nu pentru carne ci pentru ardei si vinete. Gospodinele isi iau costumele de baie si se apuca de treaba.
Dupa ce barbatii fac focul, doamnele aranjeaza legumele pe gratar si asteapta sa se coaca. Urmeaza decojitul, care e cea mai grea parte dintre toate. Chiar daca trebuie sa care apa cu bidonul, avantajele sunt mai multe.
In plus, gustul legumelor coapte pe gratar este mult mai bun decat daca ar fi coapte pe aragazul de acasa. Pentru asta, insa gospodinele trebuie sa vina cu noaptea in cap in poiana. Dupa ce mesele sunt pline de ardei si vinete coapte si curatate, in poiana incepe sa miroasa a gratare adevarate.
Gospodinele din Brasov nici nu se gandesc sa mai coaca vinetele si ardeii acasa, asa ca in curand va deveni o traditie sa pregateasca zacusca la iarba verde.