Noul regulament cromatic aduce amenzi usturatoare pentru unii proprietari din Timisoara. Cladirile trebuie vopsite la unison

×
Codul embed a fost copiat

Satui sa mai mai vada prin oras cladiri vopsite in toate culorile, edilii Timisoarei au impus un nou regulament cromatic, asa cum se intampla in toate tarile civilizate.

Proprietarii care vor sa-si refaca fatadele locuintelor pot folosi doar culori deschise, placute ochiului.

Pe de alta parte, autoritatile numara si palatele tiganesti din oras, pe care au de gand sa le demoleze daca au fost construite fara autorizatie.

Exista cazuri in care proprietarii au decis sa vopseasca, spre exemplu, in galben si roz fatada corespunzatoare apartamentului lor. Conform noului regulament, atat ei, cat si asociatia de proprietari trebuie sa zugraveasca intregul imobil intr-o singura culoare.

"Din punct de vedere al regulamentului cromatic nu corespunde. Alaturarea celor doua culori trebuie sa fie cromatic potrivita, aici se vede ca nu a fost gandita de un arhitect, in primul rand nu era voie sa se zugraveasca partial", marturiseste Ciprian Cadariu, architect sef in cadrul Primariei din Timisoara.

Citește și
Evacuari
Evacuare cu scandal in centrul Capitalei. 100 de persoane protesteaza pentru ca sunt date afara din cladiri ocupate ilegal
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Citeste si: In inima Banatului sta ascuns un loc unic in estul Europei. Cele 22 de cladiri care au fost incluse in patrimoniul UNESCO

A reusit sa treaca printre doua cladiri cu parapanta. Imaginile sunt spectaculoase. VIDEO

In aceeasi situatie se afla si un alt proprietar din Timisoara, care si-a vopsit imobilul in culoarea roz.

"Din punct de vedere cromatic este o culoare mult prea puternica pentru o zona istorica, daca o sa cautam in paletarul pe care il avem, nu putem identifica o culoare de genul acesta", a mai adaugat arhitectul.

Autoritatile vor un oras cu imobile de culoare deschisa, si au emis un ordin cu nuantele cromatice care pot fi folosite: bej, albastru sau crem si caramiziu, verde sau galben pentru mici decoratiuni.

Un exemplu de urmat este Vicariatului Sarbesc, o bijuterie arhitectonica din secolul XVIII, restaurata de curand cu succes. Locuitorii Timisoarei admira cladirea si sunt incantati de decizia primariei.

"O situatie asemanatoare am vazut si in Germania, si in Austria, in Viena culorile deschise sunt mult mai vii", marturiseste un locuitor al orasului.

De asemenea, acolo unde exista foarte mult spatiu verde, proprietarii isi pot sugravi imobilul doar in verde. Intre timp, primaria a inceput si un recensamant al palatelor tiganesti cu tot cu celebrele turnulete. Oficialii vor sa le darame pe cele ridicate fara acte.

"Pana acum 16 dintre cele 22 sunt realizate cu autorizatie, celelalte 6 sunt construite fara si vom fi necrutatori, cerem demolarea lor de bunavoie, daca nu, rapid initiem procese in instanta", a declarat Nicolae Robu, primarul Timisoarei.

Proprietarii si asociatiile care nu vor respecta regulamentele primariei risca amenzi de pana la 2500 de lei.

 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
"E un copil problema". Raspunsul primit de o femeie din Timisoara, care a vrut sa isi inscrie fetita cu semipareza la o cresa

"Aveti un copil-problema, nu ne putem ocupa de el", iata raspunsul pe care l-a primit o femeie din Timisoara, cand si-a dus fetita de 2 ani la cresa. Copila s-a nascut cu o semipareza si are nevoie de ajutor pentru a se deplasa.

Evacuare cu scandal in centrul Capitalei. 100 de persoane protesteaza pentru ca sunt date afara din cladiri ocupate ilegal
Evacuare cu scandal in centrul Capitalei. 100 de persoane protesteaza pentru ca sunt date afara din cladiri ocupate ilegal

Scandal in zona Nerva Traian din Capitala, unde cateva zeci de persoane care locuiesc ilegal intr-un imobil sunt evacuate de noii proprietari ai cladirii.

Casa lui George Enescu a ajuns o ruina. Explicatia autoritatilor pentru lipsa de interes fata de
Casa lui George Enescu a ajuns o ruina. Explicatia autoritatilor pentru lipsa de interes fata de "bijuteria arhitecturala"

Una dintre cele mai frumoase cladiri ale Bucurestiului, Palatul Cantacuzino, care gazduieste ''Muzeul George Enescu'' si casa memoriala a marelui compozitor, a ajuns o ruina.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.