Casa lui George Enescu a ajuns o ruina. Explicatia autoritatilor pentru lipsa de interes fata de "bijuteria arhitecturala"
Una dintre cele mai frumoase cladiri ale Bucurestiului, Palatul Cantacuzino, care gazduieste ''Muzeul George Enescu'' si casa memoriala a marelui compozitor, a ajuns o ruina.
Bucati din ornamentele exterioare au cazut, scara mai are un pic si se prabuseste, iar apa ajunge de pe acoperis direct peste tablouri si mobiler. Revoltator este faptul ca inca de acum 6 ani Banca Europeana a fost de acord sa dea 6 milioane de euro pentru renovare. Conditia era ca si statul roman sa plateasca 1,6 milioane de euro. Nu a facut-o pana acum.
In Palatul Cantacuzino, George Enescu a trait o pasionala poveste de iubire cu sotia sa, Maria Cantacuzino Enescu.
Tot aici, cel mai mare muzician roman din istorie incanta lumea buna a Bucurestiului. Canta la pian sau vioara.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Astazi, casa celor doi aflata in spatele Palatului de pe Calea Victoriei, este doar o umbra a bijuteriei arhitecturale de altadata. In urma cu cativa ani, un copac s-a prabusit peste scari. Acum sunt sustinute cu sarme si proptele din lemn. Inauntru miroase a mucegai iar peretii sunt crapati.
In camera Mariei Cantacuzino Enescu sau a Marucai, asa cum o alinta sotul sau, se afla piese de mobilier de o frumusete rara. Din pacate, insa, peste ele au inceput deja sa cada bucati de tencuiala.
Alarmanta este si situatia palatului, care gazduieste muzeul Enescu. Au cazut ornamente exterioare, iar pe cupola, din cauza infiltratiilor, au inceput sa creasca buruieni. In interior, ploua pe tablouri.
Toate acestea nu s-ar fi intamplat daca autoritatile romane ar fi dat 1,6 milioane de euro pentru cofinantarea unui proiect semnat cu Banca Europeana in 2007. Suma totala este de aproape 8,4 milioane de euro.
In incercarea de a gasi o explicatie, fostii ministri ai Culturii se contrazic.
Actualul ministru al Culturii, ministru si intre anii 2009 - 2012, are propria varianta: "Nu am putut solicita bani pana in 2012, pentru ca abia atunci a fost finalizat proiectul. Iar apoi eu nu am mai fost ministru. Acum am solicitat bani pentru 2015. Daca bugetul va fi aprobat si nu vor exista contestatii in urma licitatiei, lucrarile ar urma sa inceapa in vara lui 2015."
Anii trecuti, fara ca nimic sa fie facut, au lasat urme adanci.
Palatul Cantacuzino a fost construit de Gheorghe Cantacuzino, unul dintre cei mai bogati romani la inceputul secolul 20. Cel denumit "Nababul" a dat ordin arhitectului Ion Berinde, in 1898, sa proiecteze ceea ce avea sa devina casa celor mai spectaculoase baluri ale vremii.
Dupa moartea fiului sau, Mihail Cantacuzino, cladirea a revenit sotiei acestuia Maria, care s-a recasatorit cu George Enescu.
La disparitia compozitorului, sotia a donat ansamblul statului roman, cu o conditie, ca el sa fie pentru totdeauna Muzeul George Enescu. Palatul Cantacuzino face parte si din Patrimoniul European.