Ne asteapta un Paste mai saracacios: mieii vor fi foarte putini!
Ciobanii nu se mai grabesc sa taie milioane de miei, iar comerciantii nu mai comanda in nestire carne din strainatate. Si unii si ceilalti se tem ca vor avea vanzari slabe, asa ca se pun la adapost.
Chit ca in iarna aceasta s-au nascut 8.000.000 de miei, ciobanii spun ca nu vor sacrifica mai mult de 1.500.000- 2.000.000 de animale.
Oamenii nu vor sa repete greseala din 2008, cand au venit in piete cu marfa prea multa si au ramas cu ea nevanduta, mai ales ca puterea de cumparare nu mai e cea de anul trecut.
Nici importurile nu sunt spectaculoase, chiar au scazut. Doar 20% din carnea de miel pe care o sa o gasim in magazine va fi adusa din alte tari. De altfel, organe de miel gasim deja in foarte multe supermarketuri.
Si mai apare o probleme. Cu mai putin de o luna inainte de Paste, in Bucuresti nu exista nicio piata sau abator pentru asa ceva. Drept urmare si anul acesta toti mieii vor fi sacrificati in camp, fara un medic veterinar prin preajma.
S-au dus vremurile in care romanii aruncau cu banii in stanga si-n dreapta isi cumparau un miel intreg, chit ca nu-l puteau manca. Anul acesta se vor rezuma doar la cateva pulpe si la organele pentru drob cred crescatorii de animale.
In panica generala ca vor ramine cu marfa pe stoc mai ales ca romanii maninca miel, ied sau oaie doar in perioada Pastelui, importurile din Noua Zeelanda, Australia, Irlanda, Marea Britanie, Bulgaria si Ungaria se vor reduce la aproximativ 480.000 de capete.
Partea buna este ca putinii miei pe care ii vom manca vor fi gustosi. Barsanele noastre au fost imperecheate anul acesta cu berbeci adusi din vest. Mieii hibrizi se vor vinde, in medie, cu 15-18 lei pe kg.