Motivul pentru care sunt foarte puţine femei pilot. "Uneori, oamenii au reacţii urâte"
Femeile sunt curajoase şi au suficientă ambiţie ca să se aşeze inclusiv la manşa unui avion.
La fel de adevărat este că deocamdată media celor care pilotează, în companiile aeriene din Europa, este de sub zece la sută, iar România nu face excepţie.
Vorbim atât despre aviaţia civilă, cât şi despre cea militară. Reporterii PRO TV, au discutat vineri cu 3 femei comandant pentru a afla cum şi-au luat zborul într-un domeniu dominat de bărbaţi.
Chiocotind vesel, echipajul unui Airbus A320 de pe ruta Paris - Bucureşti a sărbătorit aterizarea în capitala noastră cu un seflie. Toate sunt femei.
Comandantul, Isabelle de Bove, cu o experienţă de 30 de ani, îşi aminteşte momentul în care a spart tiparele şi a intrat în aviaţia civilă. Terminase facultatea de finanţe, dar nu se vedea dând credite.
Isabelle de Bove, căpitan Airbus A320, AirFrance: "Am făcut un împrumut la bancă. După foarte mulţi ani, în sfârşit, am devenit pilot. Mi-a plăcut să zbor. Poate că o mamă trebuie să fie mai aproape de familie, dar saptamania viitoare voi fi 6 zile acasă, voi sta 6 zile cu copiii mei. Neobişnuit pentru cei care muncesc în birou sau în supermarket."
Condiţia fizică îi permite unei femei să se descurce perfect la manşă, spune Isabelle de Bove. O confirmă şi copilotul ei, Delphine Lehoreau, care povesteşte cu umor despre experienţele sale, chiar dacă nu toate au fost plăcute.
Delphine Lehoreau, copilot Airbus A320, AirFrance: "Uneori oamenii au reacţii urâte. Probabil le este frică că au o femeie comandant, dar sunt din ce în ce mai puţini. Zbor de la 15 ani. Adică am o experienţă de 5 ani. Glumesc. Sunt un pilot profesionist de la 23 de ani."
Adina Stolojan este de 2 ani comandantul unui Boeing 737. Are o experienţă de 14 ani şi a început să zboare de la 20 de ani, când a pilotat pentru prima dată un planor.
Adina Stolojan, pilot Boeing 737, BlueAir: "Până acum domeniul a fost accesibil mai mult bărbaţilor. Pentru că ei consideră că este nevoie de curaj şi de foarte multă ambiţie şi de putere, dar până la urma femeile au dat dovadă de-a lungul timpului de toate aceste calităţi//ne ajută atenţia distributivă."
După aviația civilă şi armata a început să-şi încredinţeze aeronavele femeilor. Diana Apostol pilotează un avion militar de transport de dimensiuni medii.
Diana Apostol, pilot Spartan: "Când am decis la 14 ani să aleg această carieră am vrut să fiu tratată egal pentru că astfel impui respectul bărbaţilor, nu cerând anumite privilegii ce ţin de sexul nostru."
Media femeilor pilot din armata romană este de aproape 10 la sută. Ponderea se păstrează şi în companiile de aviaţie civilă, de pildă, BlueAir, Tarom. La AirFrance aproape 15 la sută dintre piloţi sunt femei.
Ce-i drept, au de unde să aleagă, în condiţiile în care din 100 de candidaţi care depun o cerere de angajare, 15 sunt femei.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!