Situațiile discriminatorii prin care trec femeile după concediul de maternitate


Ultimul update: Vineri 08 Martie 2019 20:48
Data publicarii: Vineri 08 Martie 2019 18:51
Categorie: Stiri Sociale

Au trecut zilele în care femeia vedea în primul rând de copii şi de casă. În 2019, cele mai multe lucrează cot la cot cu bărbaţii.

Din păcate însă, studiile arată că multe femei au încă probleme după ce se întorc din concediul de maternitate, nu sunt plătite la fel şi nici nu au aceleaşi şanse de promovare. "Ne-ar lua peste 120 de ani să ajungem la egalitate absolută", spun experţii.

"După concediul de maternitate mi s-a spus: dacă nu revii acum s-ar putea când te întorci să nu mai avem acelaşi loc. Trebuie avut curaj. Spun acum, atunci nici eu nu am avut curaj, recunosc, pentru că trebuia să spun: domnle, de ce?"

Aproape jumătate dintre femeile din România au trecut prin astfel de situaţii discriminatorii sau au văzut astfel de cazuri, arata un studiu făcut în mai multe companii. Culmea, o treime dintre bărbaţi chiar recunosc că sunt privilegiaţi.

Pierderea locului de muncă după concediul de maternitate este problema cu care se confruntă jumătate dintre femei, mai arată studiul. Aproape la fel de des întâlnită este şi subevaluarea, opinia că munca femeile ar avea o calitate mai scăzută, precum şi hartuirea sexuală. În plus, mai bine de o treime au spus că au posibilităţi mai reduse de promovare decât bărbaţii.

"L-am detestat atât de mult pe Ceauşescu, dar fiecare a avut în casa câte un Ceauşescu, iar asta a fost bărbatul. Ţine de mentalitate, ăştia suntem. Bărbatul făcea regulile întotdeauna, dacă nu le făcea cu vorba, le făcea cu forţa. Am rămas tributari felului ăstuia de a fi."

Iar statisticile confirmă că nu am scăpat de tot nici de ideea că femeia ar trebui să stea acasă. Doar 6 din 10 femei din România, care au între 20 şi 64 de ani, sunt angajate. În schimb, dintre bărbaţi, peste 77% lucrează, arată datele Eurostat.

Diferenţa de 17 procente ne plasează pe locul 4 în Uniunea Europeană la capitolul inegalitate, după Malta, Italia şi Grecia şi mult peste media europeană de 11%. Şi faţă de alte ţări care au impus reguli clare în companii, România a rămas în urmă.

Eugen Crai, expert diverstate: "Pentru munca egală nu capătă acelaşi salariu, la domeniu bani de exemplu, iar la timp femeile nu au un echilibru între viaţa profesională şi viaţa privată, întrucât ele trebuia să preia şi efortul profesional, şi efortul de îngrijire şi de creştere a copiilor în mod disproporţionat faţă de bărbaţi. Se observă o stagnare a României, pentru că scorurile între 2015 şi cel din 2017 practic este identic. Nu s-a înregistrat niciun progres."

Sari Brody, manager internaţional pentru Egalitate, INGKA Group: Dacă vorbim despre Europa de Vest versus Europa de Est, le va lua în jur de 60 de ani companiilor din vest pentru a atinge egalitatea, dar în Europa de Est este dublu: 124 de ani. De exemplu ce facem noi la compania noastră în România este să oferim concediu de maternitate şi bărbaţilor.

De ziua femeii, mai mulţi directori ai unor companii de top din ţară s-au alăturat unei iniţiative de a pune la punct un nou set de reguli care să asigurare egalitate între femei şi bărbaţi.

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon! 

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Moment jenant pentru Putin în fața femeilor, de 8 Martie. Imaginile au fost cenzurate
Protestul femeilor împotriva pedepselor uşoare luate de violatori. Jandarmii le-au amendat
VIDEO PROTVPLUS.RO