Momente impresionante la catedrala romano-catolică din Alba Iulia, în Joia Mare: „Este o slujbă purificatoare”

Dată publicare: 30-03-2018 08:02
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Momente încărcate de emoţie, joi la catedrala romano-catolică din Alba Iulia. Zeci de oameni au venit la slujba din Joia Mare şi au asistat la momentul impresionant al ceremoniei: ritualul spălării picioarelor.

Momentul culminant al slujbei a fost cel în care preotul a spălat picioarele a 12 elevi de la seminarul teologic. Astfel, a fost rememorat momentul în care Iisus a făcut acelaşi lucru pentru apostolii săi.

Seminarist: „Spălarea picioarelor este un lucru esenţial în Joia Mare. Mesajul profund în seara de Joia Mare este semerenia, al doilea mesaj al acestei seri este rugăciunea."

Seminarist: „Sentimentiul de profunzime şi linişte sufletească a devenit mai intens, ca să ne putem pregăti cum se cuvine pentru duminica Paştelui."

Preotul spune că ceremonialul din Joia Mare este o lecţie a umilinţei.

Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop de Alba Iulia: „În aminitirea Cinei cele de taină, am celebrat liturghia cea de taină. Iisus spunea: „aşa cum eu v-am spălat picioarele şi voi trebuie să splati şi picioarele unul altuia."

Credincioasă: „O procesiune faină în amintirea lui Iisus, care a fost la Cina cea taină. Cum a spălat picioarele apstotolilor."

Credincioasă: „Slujba este înălţătoare şi purificatoare pentru suflet.”
Reporter: „Au fost momente emoţionante în seara aceasta?”
Credincioasă: „Foarte, foarte emoţionante."

Astăzi, pentru credincioşii catolici este Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor, zi în care Drumul Crucii este reconstituit prin numeroase procesiuni.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO