20% din impozit, 100% din inima. O sansa uriasa pentru copiii romani bolnavi de cancer ce impart o toaleta la 30 de paturi

Dată publicare: 15-12-2015 18:47
Dată actualizare: 18-12-2015 07:07


500 de copii sunt diagnosticati in fiecare an cu leucemie sau alte tipuri de cancer. Din pacate, spitalele noastre nu au intotdeauna conditii pentru a-i trata.

La "Marie Curie", de pilda, nu exista camere sterile, iar cei mici impart cu adultii aceeasi toaleta. Una singura, la 30 de persoane. Incepand de luni, ProTV si Asociatia "Daruieste Viata" demareaza o campanie prin care ii indeamna pe oamenii de afaceri sa profite de o facilitate unica in Europa si sa redirectioneze 20 la suta din impozitul pe profit, pentru construirea unei noi clinici de oncologie, in curtea spitalului "Marie Curie".

Pe holul stramt al sectiei de oncologie din spitalul Marie Curie, Alexandra, Darius si Andreea se joaca. Ore, zile si luni in sir. Aici este lumea lor, din care de mult timp n-au mai iesit afara. Holul e si cabinet pentru medici si bucatarie. Aici sunt 31 de paturi, cu 31 de copii si tot atatia parinti, nevoiti sa se inghesuie noaptea langa ei in pat sau pe scaune.

Maria Ion: "Nu e vorba de o zi, doua. Aici e vorba de lunga durata. Aici stii cand vii, dar nu stii cand pleci."

In mod normal, pentru acesti copii ar trebui create conditii speciale, camere sterile in care sa fie izolati si feriti de contactul cu alte boli si microbi care le pot fi fatale.

Cristian Scurtu, medic: "Normal ar fi sa fie de 1-2 paturi, sa aiba fiecare grup sanitar si nu numai atat. Vedeti ca sunt usi, dar ai deschis usa de acolo si de acolo, practic tot aerul se misca in toata sectia, deci nu poti sa vorbesti ca realizezi o izolare extraordinara."

Din lipsa de spatiu, sectia de oncologie e impartita pe 2 etaje, iar ca sa ajunga dintr-un loc in altul copii iau contact cu alti pacienti.

Carmen Uscatu, presedinte Asociatia Daruieste viata: "Aici nu exista camere sterile si acest lucru poate afecta tratamentul lor. Pot lua diverse infectii, lucru ce complica foarte tare situatia lor. De aceea e nevoie sa construim totul de la zero."

O clinica pentru copiii cu probleme oncologice va fi construita in curtea spitalului. Cu spatii de joaca, cinematograf, saloane cu maxim 2 paturi in camera cu toaleta si dus.

Oamenii de afaceri pot ajuta copiii din sectia de oncologie daca aleg sa redirectioneze acum la sfarsit de an 20 la suta din impozitul pe profit catre bursadefericire.ro, o platforma deschisa de Asociatia Daruieste Viata.

Pana acum, Asociatia a investit in spitale peste 4 milioane de euro. Intr-un centru de excelenta in tratarea cancerului la Timisoara, un compartiment pentru transplantul de celule stem la spitalul Fundeni si un altul la spitalul Universitar si o sala de operatii, 18 camere sterile, un laborator de diagnosticare a leucemiilor la spitalul Fundeni si lista poate continua cu multe alte proiecte. Acum a venit randul sectiei de oncologie din spitalul de copii Marie Curie.


VIDEO PROTVPLUS.RO