Modalitatea prin care Guvernul vrea sa-i "salveze" pe romani de bautura. Peste 15.000 de alcoolici mor in fiecare an

11-03-2015 18:54


Guvernul a infiintat, miercuri, un Consiliu National pentru combaterea consumului excesiv de alcool. Decizia a fost luata dupa ce Organizatia Mondiala a Sanatatii a plasat Romania, pe locul 5 in lume la acest capitol.

In fiecare an, peste 15.000 de romani mor din cauza bauturii.
Ramane insa de vazut cum o sa ii convinga autoritatile pe oameni sa nu mai duca paharul la gura.

Intr-un birt din Suceava, subiectul este dezbatut cu mult interes.

"Ala-i foarte necesar mai, aia e viata .. prin asta supravietuiesc. Iti spun sincer, rachiul mai apuc ziua de maine", spune un barbat.

Comitetul infiintat miercuri de Guvern tinteste reducerea consumului daunator de alcool, in conditiile in care in Romania consumul de alcool este cu 30% mai mare decat media europeana. Iar mortatlitatea atribuita consumului de alcool este de trei ori mai mare decat in celelalte tari europene, principalele cauze fiind accidentele, bolile cardio-vasculare si cele de ficat.

Reporter: Nu va e frica pentru sanatate?

Barbat: Mie mi-e frica, dar acum beau mai putin, nu mai beau palinca, beau numai "adio mama".

Reporter: Adio mama ce e?

Barbat: Tot un fel de tuica, dar cazi mai usor in lant.

In Romania, consumul mediu anual pe cap de locuitor este de 100 de litri de bere, 26 de litri de vin si 3 litri de tarie. Adica 14 litri de ALCOOL PUR pe cap de locuitor in fiecare an, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

"Beau cate doua-trei sute de grame la zi, mai mult nu", spune cineva.

In aceste conditii ne intrec doar rusii, lituanienii, moldovenii si cei din Belarus.

"Asta-i de sete, nu e de bautura. E de sete, nu ca as vrea sa beau", a spus un consumator.

Consiliul care ar trebui sa schimbe situatia abia s-a infiintat. Studiile si solutiile concrete nu exista, d-abia acum oficialii incearca sa le gaseasca. Unii specialisti spun ca ar trebui majorate accizele, adica sa se scumpeasca alcoolul.

In schimb, ministrul Finantelor a observat ca in ultima perioada se bea mai putin alcool fiscalizat si tocmai de aceea vrea sa reduca accizele in loc sa le creasca.

Pentru cineva care bea, indiferent de pret sau de calitate, ieftinerea alcoolui fiscalizat ar putea macar sa ii indeparteze de cel de contrabanda, de multe ori mai periculos pentru sanatate.

Statisticile arata ca romanii dependenti de bautura aduna 570 de mii de zile de spitalizare pe an.

VIDEO PROTVPLUS.RO