Si cea mai mica doza de alcool le poate provoca probleme grave copiilor. Cinci lingurite de alcool le pot fi fatale

05-03-2015 09:00


Cateva guri de alcool dintr-un pahar cu alcool pot produce o drama unui copil. Toxicul determina aproape instantaneu hipoglicemie.

Parintii trebuie sa fie atenti la toatre tipurile de alcool prezente in casa. Precum lichidul de parbriz. Din pacate, astfel de produse au culori frumoase si ii pot tenta pe cei mici.

Zece grame de alcool pur este cantitatea permisa, zilnic, unui adult. Optiunea premium, o spun studiile, o reprezinta vinul rosu. Acesta, alaturi de miscare, contribuie la cresterea colesteroul bun, HDL colesterol.

Profesor doctor Dan Olteanu: "Putin! Daca am depasit doua pahare pe zi, nu mai este bine. Un vin cu 12% inseamana sa bem 100 de ml. Se par ca au rol protector si acestea."

Dar putin si bun este o formula valabila doar in cazul celor mari. Daca aveti copii, atentie mare unde uitati paharele cu vin, bere sau tarie.

Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica: "Pentru alcoolul etilic, deci alcolul obisnuit, doza mortala pentru un copil poate sa fie 20-30 de ml, deci 5-6 lingurite. Poate sa indica rapid o coma etilica."

O doza de alcool ii scade rapid glicemia celui mic. Pot urma convulsii, miscari necontrolate ale corpului, care pot duce la stop cardiac.

Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica: "El poate sa ramana, daca iese dintr-o coma, din asta foarte grava cu convulsii si cu hipoglicemii severe, cu encefalopatie foarte grava pe care poate sa nu o mai recupereze niciodata."

In mediul casnic, copiii mai pot ingera accidental si un alt tip de alcool. Se numeste etilen glicol si nu este altceva decit anti-gelul destinat masinilor.

Coriolan Ulmeanu, sef sectie toxicologie pediatrica: "Doza mortala este 10 ml adica 2 lingurite pentru un copil. Va induce rapid o sinteza importanta de etilen si tot calciul din organism va fi precipitat sub forma de cristale de calciu si va aparea ulterior o insuficienta renala foarte grava. El e dulce, siropos, la fel tinut in tot felul de sticlute car se pot deface usor."

Cei mai multi tin par sa stie lectia: tin astfel de recipiente in masina. Totusi, in caz ca un copil ajunge sa ingereze accidentala alcool, parintii trebuie sa sune imediat la 112.