Ministrul Sănătății: Peste 100.000 de cadre medicale s-au vaccinat anti Covid, până acum
Doctorii care se înscriu să lucreze în centrele fixe, mobile sau în caravanele de vaccinare vor primi câte 100 de lei pe oră brut.
Guvernul va da o ordonanță de urgență care prevede plăți și pentru asistenții care vor asigura programul de imunizare în etapa a doua.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat pentru Știrile Pro TV că acești bani nu reprezintă un bonus, așa cum s-a vehiculat în public, ci plata unor ore suplimentare pe care cadrele medicale le vor efectua în cadul campaniei de vaccinare.
”Nu vorbim despre un bonus, vorbim despre remunerarea unei munci suplimentare. Cu alte cuvinte, dacă cineva vine în timpul serviciului, în loc să lucreze în spital sau în cabinetul unui medic de familie, dacă în loc să fie acolo merge într-un centru de vaccinare, atunci nu primește bani în plus, este în timpul programului de lucru. În schimb, dacă vine în afara orelor de program, atunci bineînțeles că aceasta trebuie să fie o muncă remunerată.” - a spus ministrul.
În prezent, în România ajung în fiecare săptămână aproximativ 150.000 de vaccinuri anti Covid-19. Vlad Voiculescu a declarat că un centru de vaccinare poate să vaccineze în jur de 5 pacienți într-o oră.
”Un centru poate să aibă o linie de vaccinare sau până la 4, și fiecare linie de vaccinare poate să îngrijească, poate să vaccineze 5 pacienți pe oră.” - a spus ministrul Sănătății.
În ceea ce privește banii pentru plata cadrelor medicale care se vor implica în campania de vaccinare în afara orelor de program, sumele vor veni mai întâi de la bugetul de stat, urmând ca România să recupereze cât se poate din fondurile Uniunii Europene.
”Banii vor veni de la bugetul de stat, respectiv din fonduri europene. Când faci bugetarea te uiți să ai banii disponibili la bugetul de stat, după care te uiți dacă poți să-i recuperezi din fonduri europene. Majoritatea vor veni din fericire din fonduri europene.” - a mai spus Voiculescu.
Ministrul a mai precizat că în România s-au vaccinat până acum peste 100.000 de cadre medicale și nu s-a înregistrat nici măcar o singură problemă de sanatate, ”nu a fost niciun incident major”.
În ceea ce privește vaccinurile pierdute, nici aici nu au apărut probleme majore: ”Ultima dată când am verificat erau undeva la 80 și ceva de fiole sparte, respectiv vaccinuri pierdute, dintr-un total de 100.000. Foarte puțin.” - a mai declarat Vlad Voiculescu la Știrile Pro TV.
Întrebat ce poate face statul român cu acele cadre medicale care nu vor să se vaccineze și care prezintă un pericol pentru persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, ministrul Sănătății a spus că este ... trist că apar astfel de cazuri.
”Mai întâi trebuie să spun că găsesc relativ trist, aș folosi cuvântul ăsta, că cineva din domeniul medical, care are acces la știință, și-a construit întreaga carieră, întreaga viață pe baza evoluției științei, că deocamdată nu își dorește să fie vaccinată. Am oarece îndoieli apropo de diversele procente care sunt prezentate. Am vorbit cu medici, cu asistente, cu infirmiere. Majoritatea îmi spun că fie au avut boala și au anticorpi și ar dori să se vaccineze ceva mai târziu, fie vor dintr-un motiv sau altul să mai aștepte un pic. Spun că o să fie atenți ca și până acum, o să poarte masca și celelalte măsuri de protecție.” - a mai declarat Vlad Voiculescu la Știrile Pro TV.
Sursa: Pro TV
Etichete: medici, vaccin, coronavirus, interviu, ministru, vaccinare, vlad voiculescu,
Dată publicare:
10-01-2021 11:00