Ministrul Muncii: Peste 7 miliarde de lei au fost plătiţi, pentru 1,4 milioane de persoane aflate în şomaj tehnic

Ultima actualizare: 05-11-2020 15:57
Ministrul Muncii: Peste 7 miliarde de lei au fost plătiţi, pentru 1,4 milioane de persoane aflate în şomaj tehnic
Inquam/ Sabin Cîrstoveanu

Suma plătită până în acest moment pentru şomajul tehnic depăşeşte 7 miliarde de lei, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, într-o conferinţă de specialitate.

 

Violeta Alexandru a precizat că 1,4 milioane de angajați au beneficiat de aceste plăți.

”Am avut o abordare în această perioadă axată pe continuarea muncii. În mod deliberat nu am vrut să încurajăm creşterea bugetului pentru şomaj, adică pentru cei care şi-ar fi întrerupt contractele de muncă, n-ar mai fi avut activitate şi ar fi mers în şomaj. Am dezvoltat acest sistem de plată pentru şomajul tehnic pentru că acesta înseamnă suspendare temporară a contractului de muncă. Suma de bani plătită până în acest moment (pentru şomajul tehnic - n. r.) depăşeşte 7 miliarde de lei. Nu ne pare rău absolut deloc. Am mizat corect pe disponibilitatea românilor de a munci, pe disponibilitatea oamenilor de a fi ajutaţi temporar până îşi reiau activitatea, pentru că aşa s-a şi întâmplat. E vorba de 1,4 milioane de beneficiari ai şomajului tehnic. Am simţit că acela este momentul", a susţinut Alexandru.

 

15.000 de persoane au muncit de acasă 

 

Ministrul Muncii a adăugat că, în perioada stării de urgenţă, 15.000 de persoane au intrat în telemuncă sau au lucrat de acasă.

"Din punctul meu de vedere, perioada stării de urgenţă şi, ulterior, de alertă ne-a arătat disponibilitatea pentru a se lucra folosind tehnologia în telemuncă şi munca la domiciliu. Munca la domiciliu se pretează pentru funcţionari, iar telemunca pentru restul categoriilor de angajaţi, a celor care lucrează pe contracte de management în administraţie, respectiv a celor care lucrează în mediul privat. S-a putut. Noi avem o evidenţă de aproximativ 15.000 de persoane care au lucrat în perioada stării de urgenţă în telemuncă sau în munca la domiciliu. Cel mai important pentru mine, pentru echipa guvernamentală a fost să găsim cele mai bune soluţii ca aceşti oameni să nu-şi întrerupă activitatea, pentru că ar fi avut consecinţe asupra lor, asupra veniturilor lor şi asupra stării generale a economiei şi a stării de spirit, până la urmă", a afirmat Alexandru.

Google a organizat, joi, evenimentul virtual de presă cu tema "Grow Romania with Google: Redresare Economică prin Digitalizare".

 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO