A murit bărbatul de 89 de ani, grav rănit în explozia de la Galați. Ce se va întâmpla cu blocul grav afectat
Bărbatul de 89 de ani, din Galaţi, în apartamentul căruia a avut loc explozia devastatoare care a afectat mai multe blocuri, a încetat din viaţă.
După o săptămână în care s-a luptat pentru viaţa lui, în Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi, omul a murit. Între timp, ceilalţi locatari din scara de bloc în care s-a produs deflagraţia nu au voie să se întoarcă acasă, pentru că primele concluzii ale experţilor arată că imobilul șubrezit are nevoie de consolidări.
Bărbatul în vârstă de 89 de ani suferise multiple leziuni şi arsuri pe 60% din suprafaţa corpului. Suflul exploziei produse în urmă cu o săptămână l-a aruncat pe fereastra apartamentului, situat la parter, mai bine de 10 metri.
Alegeri 2024
11:07
Emil Boc susține că a votat pentru un lider priceput „care şi-a pus ţara pe primul loc”: „Să îl alegem pe cel mai bun”
11:00
Elena Lasconi, după vot: Am votat cu încrederea că vom avea o Românie pentru toți
10:53
Mircea Geoană: „Este datoria mea să votez. Alegeți cei mai competenți oameni pe care îi găsiți pe buletinele de vot”
10:22
Klaus Iohannis nu a făcut declarații la secția de votare. Mesaj scurt pentru români: „Să poftească toţi la vot!”
Bărbatul s-a luptat să supravieţuiască până aseară, când medicii au fost nevoiţi să declare decesul. Inspectoratul de Stat în Construcţii a încheiat miercuri un raport preliminar din care rezultă că explozia s-a produs din cauza unei acumulări de gaze, în apartamentul bătrânului.
Eugen Hristache, prefectul judeţului Galaţi: „S-a luat măsura de interzicere a folosirii scării 5 a blocului aferent, e vorba de blocul N6. Sunt anumite elemente din structura blocului care ar trebui consolidate. E nevoie de efectuat nişte cămăşuiri acolo, de nişte sprijiniri."
Concluziile raportului nici nu puteau să fie altele, din moment ce pereţii exteriori ai apartamentului unde a avut loc explozia, practic, nu mai există. De asemenea, planşeul dintre parter şi etajul unu este foarte rău afectat.
Primăria Galaţi a făcut, după explozie, anchete sociale în 47 de familii. În scara care e păzită acum de poliţia locală, doar nouă apartamente erau locuite. Cei mai mulţi locatari au reuşit să se mute, provizoriu.
Petrică Patilea, purtător de cuvânt Primăria Galaţi: „Cu două zile în urmă, alte două familii au revenit şi analizează acum posibilitatea de a se caza în spaţiile pe care primăria le pune temporar la dispoziţie. Se caută posibilitatea legală de a acorda sprijin în vederea consolidării blocului."
„Tre să le găsească oamenilor alt adăpost. E şi anotimpul rece, asta e" spune o femeie din zonă.
Pentru că apartamentele sunt proprietate personală, costurile consolidării şi expertizelor ar trebui să fie suportate de asociaţia de proprietari, sau, eventual, de firmele de asigurări. Primăria va încerca, însă, să preia aceste cheltuieli. După consolidare, se va face o nouă expertiza tehnică, pentru a se stabili dacă oamenii se pot întoarce în apartamente.