Mulți români își caută locuri de muncă în pandemie, dar cerințele s-au schimbat. Recorduri la firmele de recrutări

Ultima actualizare: 05-11-2020 07:32

Criza sanitară a lăsat mulţi români fără loc de muncă atât în ţară, cât şi în străinătate. Tocmai de aceea, firmele de recrutări înregistrează cereri record de la o lună la alta.

Oferta este însă limitată, iar mulţi angajatori cer munca la distanţă şi competențe digitale. Cei care reuşesc, în final, ajung să lucreze la o companie fără să-şi cunoască direct şeful sau colegii.

Peste o sută de mii de oameni din toată ţara, în special tineri, cauta să îşi găsească un loc de muncă şi cer sfaturi firmelor de recrutare. În luna octombrie, potrivit datelor unei platforme de profil, au fost înregistrate peste 1,4 milioane de aplicări, cele mai multe din ultimii 21 de ani.

Ana Călugăru, PR Manager platformă de recrutare: „Vorbim de 150.000 de aplicanţi, oameni care şi-au căutat un loc de muncă în România sau în străinătate, au fost mult mai interesaţi de joburile din România faţă de anii trecuţi, când manifestau o dorinţă extrem de crescută de a găsi un loc de muncă în străinătate”.

Slujbele în vânzări, IT sau marketing atrag foarte mulţi candidaţi, însă oferta este limitată. Criza sanitară a determinat companiile să fie mai atente cu propriile bugete şi să aibă alte aşteptări de la angajaţi.

Potrivit unui studiu de profil, trei din cinci angajatori aşteaptă de la angajaţi să îşi dezvolte rapid abilităţile digitale şi să fie disponibili şi pentru alte sarcini din fişa postului. La nivel naţional, peste 60% dintre companii îşi doresc să păstreze echipa intactă şi doar 20% se gândesc să îşi restrângă activitatea şi să facă disponibilizări.

Cristina Chiriac, antreprenor: „Ne-am reinventat businessurile, iar lucrul acesta a presupus noi sarcini sau chiar modificarea totală a fişei postului unui angajat. Sunt extrem de puţini angajatori care caută să-şi mărească colectivele de personal pentru că ne confruntăm cu o incertitudine din punct de vedere economic”.

Pierderile financiare, îmbolnăvirea salariaţilor şi al doilea val al pandemiei de COVID-19 se află în topul riscurilor pe care companiile le estimează pentru perioada următoare. Motiv pentru care cele mai multe încurajează munca de la distanţă, chiar dacă asta presupune să nu-şi cunoască angajaţii pe care i-au recrutat în lunile de pandemie.

Leonard Rizoiu, specialist resurse umane: „Dacă în primele zile îi puteam familiariza de unde îşi puteau lua cafea , unde este bucătăria, unde este ceaiul, iată că acum totul se transformă într-o învăţare în zona digitală . Cu ajutorul unor platforme el poate intra pe intra-netul companiei, care sunt procedurile, care este istoricul.”

Nicoleta Ilea, specialist resurse umane: „Totul se întâmplă online şi în ceea ce priveşte cunoaşterea cu echipa, cu oamenii din companie, personal organizez întâlniri online pentru ca noii angajaţi să fie integraţi în companie, să îşi cunoască echipa.”

Mulți angajatori au renunțat la acordarea unor beneficii extra-salariale, precum voucherele.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO