Tot mai mulți angajați revin la munca de acasă. Care sunt cele mai afectate sectoare
Trecerea orașelor în scenariu roșu înseamnă și revenirea la munca de acasă pentru zeci de mii de angajați.
Companiile au renunțat să-și mai cheme oamenii la birouri, de teamă să nu se îmbolnăvească. Sunt și firme care au golit spațiile de lucru încă din luna martie și intenționează să funcționeze așa până la mijlocul anului viitor. Pentru angajații care și-au întrerupt total activitatea, Ministerul Muncii dă asigurări că vor beneficia în continuare de șomaj tehnic.
Peste 250 de angajați lucrează în cadrul unei companii de consultanță financiară, situată în zona de nord a Capitalei. În lunile de vară, oamenii au început să revină gradual la birou, însă acum au trecut din nou la munca de acasă.
Ligia Badea, manager resurse umane: „În acest moment, cam 90% dintre colegi lucrează de acasă, 10% dintre ei pot veni voluntar la birou. Biroul este deschis. Avem și situații foarte puține în care tipul activității necesită prezența la birou, dar acestea sunt cazuri izolate și pe perioade scurte de timp.”
În ultima perioadă, cele mai multe companii au mizat pe un sistem mixt, câteva zile de muncă la birou, restul de la distanță. Sunt însă și cazuri în care angajații muncesc din propria casă încă din luna martie și se vor întoarce la sediu abia anul viitor.
Mihaela Păun, vicepreședinte vânzări și marketing: „Probabil că o să continuăm să facem acest lucru, să lucrăm de acasă, probabil până la mijlocul sau până la a doua jumătate a anului 2021. Prioritatea este sănătatea angajaților și încercăm să evităm prezența la birou pentru a evita ca pandemia să se răspândească.”
Nicoleta Ilea, specialist în resurse umane: „Companiile din zona IT, din zona e-commerce , magazinele online, evident că s-au concentrat în toată această perioadă să își consolideze activitatea în online, astfel încât lucrurile să funcționeze.”
Iar acest lucru se vede în investițiile pe care managerii le-au făcut în ultima perioadă. Dacă anul trecut, doar 15% dintre companii puteau susține munca de acasă, în prezent, aproape 80% dintre firme au adoptat măsuri interne care să le permită angajaților să lucreze din propriul apartament.
Pe de altă parte, și oferta de locuri de muncă s-a schimbat, comparativ cu anii trecuți.
Roxana Drăghici, director vânzări platformă de joburi:„Angajatorii sunt mult mai relaxați decât în primăvară. Avem în acest moment 4.500 de joburi remote pe site. Este anul cu cel mai mare număr de joburi remote.”
Sunt însă și angajați disperați. Numai în domeniul HoReCalucrează peste 200.000 de angajați. Oficialii din Ministerul Muncii dau asigurări că cei afectați de pandemie vor beneficia în continuare de șomaj ethnic.
Tudor Polak, secretar de stat în Ministerul Muncii: „7.000 de cetățeni români beneficiază de șomajul tehnic în acest moment.”
Industriile cele mai afectate sunt turismul, transporturile și domeniul ospitalității.