Problemele provocate de deciziile Guvernului. Nunți anulate, marfă în depozite, angajați în șomaj
„Întreaga industrie este bulversată de măsurile anunţate de pe o zi pe alta”.
Este nemulţumirea administratorilor de restaurante după ce la nici două zile de la suspendarea activităţii în interior, autorităţile au anunţat redeschiderea lor, la o capacitate redusă. Unii patroni şi-au trimis angajaţii acasă, ori direct în şomaj.
Aflaţi în aceeaşi situaţie, directorii de teatre şi cinematografe, au anunţat că biletele vândute ar putea fi refolosite. Plâng şi miresele în hohote, iar organizatorii de nunţi şi botezuri au rămas cu marfa în depozite.
Patronii unui restaurant din Centrul Vechi au fost nevoiţi să-şi regândească pentru a doua oară planul. Dar cum toţi clienţii şi-au anulat rezervările, vor închide localul. În plus, nu este rentabil, susţin ei, să ţină spaţiul deschis pentru doar 6 oameni, din 22 - cât ar fi încăput în mod normal în restaurant.
Vor scoate un singur preparat şi nu vor mai găti meniul zilnic. Totodată, vând dulceţuri, zacuscă şi vinuri. În felul acesta speră să-i păstreze şi pe cei 7 angajaţi.
Reprezentanţii din domeniu spun că anul nu se pune problema profitului, ci a supravieţuirii. Din cei 190.000 de oameni care munceau la începutul pandemiei în HORECA, acum au rămas sub 50.000 la nivelul întregii ţări.
Şi organizatorii de evenimente: nunţi, botezuri şi aniversări au fost obligaţi să-şi anunţe clienţii că se suspendă tot.
La Palatul Ghica, de exemplu, numai pentru acest week-end s-au anulat 4 nunţi şi câteva botezuri.
Administratorii, dar şi furnizorii, au rămas cu stocuri de marfă, care în final se vor tranforma în pierderi uriaşe.
Şi cei din lumea teatrului sunt bulversaţi. Cei de la Teatrul Naţional din Bucureşti nu au luat încă o decizie fermă: ori vor organiza spectacolele în săli mai mari, ori le vor reprograma. Cert este ca oamenii nu vor pierde biletele deja cumpărate.
Ion Caramitru, director Teatrul Național București: "Dacă s-au vândut mai multe bilete de 30%, trebuie găsită o soluţie! Soluţia nu poate fi decât a muta spectacolele de la o sală mai mică la una mai mare, acolo unde sunt. E un lucru complicat. Nu înseamnă nimic bun, în principiu, pentru că ne pune într-o situaţie delicată."
Teatrul de Comedie rămâne închis deocamdată, iar spectacolele vor fi reprogramate. În schimb, Teatrul Odeon a anunţat că, de săptămâna viitoare, va începe cu o premieră şi sălile vor fi deschise cu respectarea ultimelor măsuri anunţate.