Prima de casare pentru Rabla Clasic crește la 7.500 de lei, bugetul Rabla Plus pentru mașini eco se dublează

×
Codul embed a fost copiat

Prima de casare acordată în Programul Rabla Clasic creşte în 2021 de la 6.500 de lei de la 7.500 de lei, iar bugetul pentru Programul Rabla Plus se va dubla, până la 400 de milioane lei, a anunţat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.

Programul Rabla vine cu noutăți anul acesta. Au fost majorate atât prima de casare, cât și ecobononusurile acordate pentru mașini cu emisii reduse.

În plus, românii vor putea cumpăra de două ori mai multe mașini electrice decât anul trecut, în contextul interesului crescut pentru Dacia Spring, prima mașină românească electrică. Rabla Clasic și Rabla Plus vor începe la finalul lunii viitoare.

Pentru prima dată în ultimii au fost majorate sumele acordate prin programul Rabla Clasic.

Prima de casare pentru cei care dau o mașină veche crește anul acesta de la 6.500, la 7.500 de lei.

Citește și
rabla
Programul Rabla Clasic 2020. Modificări din cauza coronavirusului
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

În același timp, au fost majorate și ecobonusurile pentru mașini hibrid, de la 2.500, la 3.000 de lei și pentru mașini emisii cu reduse, de la 1.000, la 1.500 de lei.

Ecobononusurile pot fi combinate. Dacă vreți să cumpărați de exemplu un autoturism hibrid cu emisii reduse, vi se scade din valoarea totală a mașinii noi suma de 12.000 de lei, adică aproape 2.500 de euro.

 

Va fi reluat și programul Rabla Electrocasnice

 

În cadrul programului Rabla Plus, primele rămân aceleași: 45.000 de lei, adică aproximativ 9.200 de euro, pentru mașini electrice și 20.000 de lei pentru mașini hibride plug-in, echivalentul a 4.000 de euro, dar nu mai mult de 50% din valoarea autoturismului.

În schimb, numărul de beneficiari va fi de două ori mai mare, mai ales după explozia de rezervări pentru Dacia Spring.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: ”Avem cel mai mare buget pe care îl propunem de când există acest program, dublăm bugetul de anul trecut, ajungem la 400 de milioane de lei, pentru că am văzut care este reacția cetățenilor în momentul în care apare o nouă mașină electrică pe piață, vrem cât mai multe mașini electrice să circule pe șoselele României”.

În același timp sunt linii de finanțare și pentru stații electrice atât în orașe, cât și pe autostrăzi și drumuri naționale. Pe de altă parte, după ce anul trecut a fost anulat, în 2021 va fi reluat programul Rabla Electrocasnice. Aplicația informatică este în faza finală de testare.

Andrei Iorgulescu, AFM: ”Aplicația este concepută să reziste la un număr mare de accesări, 50-60.000 și sperăm să se finalizeze cu achiziționarea echipamentelor”.

Toate programele vor începe la finalul lunii aprilie.

 

Programul Rabla Clasic, majorat cu 10%

 

"Programul Rabla Clasic ajută atât cetăţenii, cât şi industria autohtonă, prin acele tichete care sunt folosite pentru schimbarea parcului auto. Anul acesta vom modifica prima de casare din program şi o să majorăm de la 6.500 la 7.500 de lei, aproximativ 1.500 de euro, care se vor plăti acelor persoane care predau o maşină înmatriculată, se înscriu la dealer, se casează maşina, se radiază şi se scot din circulaţie maşinile vechi, poluatoare. Tot în cadrul programului Rabla Clasic avem două ecobonusuri care vin în completarea sumelor primei de casare şi în sprijinul acelor achiziţii prin care se cumpără maşini cu tehnologi hibrid. Aici, ecobonusul se majorează de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, iar în cazul ecobonusului GPL, cu emisii sub 96 grame de CO2, se majorează de la 1.000 de lei la 1.500 de lei", a spus Tanczos.

Ministrul de resort a adăugat că bugetul programului Rabla Clasic 2021 va creşte cu 10% faţă de anul anterior, de la 405 milioane de lei la 440 milioane de lei. În cadrul acestui program, o persoană poate primi cumulat cu cele două ecobonusuri maximum 2.250 de euro.

În ceea ce priveşte ediţia din acest an a Programului Rabla Plus, bugetul alocat va fi de 400 de milioane de lei, dublu faţă de suma din anul 2020. "Bugetul de anul acesta permite achiziţionarea a 6.600 de maşini full electrice şi aproximativ 5.000 de maşini hibride plug-in", a menţionat demnitarul.

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Când va începe programul „Rabla pentru Electrocasnice”. Ministrul Mediului:
Când va începe programul „Rabla pentru Electrocasnice”. Ministrul Mediului: "Suntem într-un stadiu avansat"

Programul Rabla pentru electrocasnice va începe în cursul ianuarie, după ce aplicaţia informatică va fi remediată, iar bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) va fi aprobat, a declarat, joi, noul ministru al Mediului, Tanczos Barna.

Programul Rabla Clasic 2020. Modificări din cauza coronavirusului
Programul Rabla Clasic 2020. Modificări din cauza coronavirusului

Programul "Rabla Clasic" 2020 începe marţi, de la ora 13:00, prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM), informează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).

Ministerul Mediului lansează programul Rabla pentru motociclete: 3500 de lei, prima de casare
Ministerul Mediului lansează programul Rabla pentru motociclete: 3500 de lei, prima de casare

Ministerul Mediului a anunțat, marți, că lansează în premieră, în România, ”Programul Rabla pentru motociclete”.

Recomandări
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise
Ce a cerut vehement Cătălin Cîrstoiu în ședința coaliției care l-a „descalificat” din cursă. Informații din culise

După 15 ore de discuții, liderii PNL și PSD au renunțat la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria Generală a Capitalei. Cătălin Cîrstoiu nu a vrut să renunțe, ba chiar a cerut și garanții.

Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”
Prima reacție a lui Cîrstoiu, după ce a fost retras din cursă: „Un medic nu abandonează niciodată”

Cătălin Cîrstoiu susține că nu a luat decizia de face un pas înapoi „pentru că un medic nu abandonează niciodată” şi că, „în fond, decizia politică trebuie să revină liderilor politici”.

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.