Ministrul Educației: "Începând de astăzi, auxiliarele nu mai sunt valabile"
Niciun material auxiliar nu mai este valabil "începând de astăzi", a anunţat, miercuri, ministrul Educaţiei, Liviu Pop.
El a precizat că în cel mult 30 de zile o comisie va elabora normele metodologice care vor sta la baza avizării materialelor auxiliare care vor putea fi folosite de către elevi şi profesori.
Liviu Pop a spus că a constatat că ordinul de ministru emis în 2002 şi care stătea la baza materialelor auxiliare nu a mai fost actualizat.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
"Începând de astăzi, auxiliarele nu mai sunt valabile. Niciun material auxiliar nu este omologat, iar în maximul 30 de zile, o comisie (...) va elabora normale metodologice care vor sta la baza avizării şi acreditării acestor auxiliare, astfel încât să avem o zonă clară a acestora", a susţinut Liviu Pop.
El a precizat că de evaluarea acestor materiale auxiliare se va ocupa Ministerul Educaţiei, doar dacă va avea avizul conform al inspectoratului şcolar şi al asociaţiei de părinţi din unitatea de învăţământ.
Cristian Gresanu, președintele Uniunii Editorilor: Ministerul nu trebuie să îşi dea acordul. Profesorul trebuie să aibă competenţele necesare, să ştie ce recomandă. Să zică: a apărut o colegere bună, v-o recomand. O găsiţi în librării sau la biblioteca şcolii.
O situaţie aparte este cea de la clasa a cincea. Elevii au o programa nouă şi manuale noi, care nu vor fi gata la timp, spun editorii. Licitaţia a fost contestată pentru 16 loturi. În acelaşi timp ministrul da asigurări că are o soluţie surpriză, dar nu vrea să o divulge. Între timp, profesorii se pregătesc pentru scenariul în care nu vor avea nici manuale, nici auxiliare.
Motivul acestei măsuri, spune ministrul, este că s-a creat o adevărată piaţă a auxiliarelor. Potrivit estimărilor, părinţii au plătit de 10 ori mai mult pe ele decât a plătit ministerul pentru manuale, în ultimii ani.
Manualul de limba română pentru clasa a treia, de exemplu, are două caiete de lucru, pentru semestrul 1 şi 2, şi costă 11 lei fiecare. Pentru matematică, un caiet costă 24 de lei. La engleză avem două variante, 35 şi 40 de lei. Alţi bani pentru ştiinţele naturii, educaţie civică, arte vizuale.
Dacă tragem linie, nota de plată pentru auxiliare, în funcţie de recomandările profesorului, poate să ajungă şi la 200 de lei.
Auxiliarele vor fi interzise până când Ministerul Educaţiei va publica o lista cu cele aprobate, un proces care ar putea să dureze câteva luni, însă.
Sursa: Pro TV
Etichete: ministerul educatiei, manuale, liviu pop, auxiliare,
Dată publicare:
09-08-2017 11:42