Liviu Pop vrea un nou manual, dupa cel de Sport. "Va dau o veste buna"
Ministrul Educatiei Liviu Pop a declarat, vineri, la Sibiu, ca materia Consiliere si orientare care a inlocuit clasica Dirigentie ”trebuie sa aiba manuale”.
Asta avand in vedere faptul ca in orele respective se vor face cursuri de educatie juridica, educatie pentru sanatate, educatie pentru familie, educatie financiara sau educatie de mediu.
Ministrul Educatiei Liviu Pop a discutat, vineri, intr-o conferinta de presa la Sibiu, despre problema manualelor, apreciind ca nu doar cele de Educatie fizica exista in premiera in Romania, ci si cele de Informatica pentru clasa a V-a.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Intrebat daca singura materie fara manual va ramane Dirigentia, Liviu Pop a precizat ca Dirigentia a fost inlocuita cu materia Consiliere si orientare si aceasta ar trebui sa aiba manuale.
”Consilierea si orientarea, va dau o veste buna: trebuie sa aiba manuale. La Consiliere si orientare - acea dirigentie de care stiti dumneavoastra - noi trebuie sa venim cu educatia juridica, de aceea am semnat acordul cu Ministerul Educatiei, educatia pentru sanatate, educatia pentru familie, educatie financiara, educatie de mediu. Acestea trebuie sa le facem in orele de Consiliere si orientare. Acea dirigentie pe care o stiti dumneavoastra si care acum este Consiliere si orientare este absolut necesara”, a spus ministrul Pop.
Potrivit acestuia, consilierea profesionala si-a demonstrat utilitatea avand in vedere numarul mare de elevi care termina licee cu profil uman si urmeaza facultati tehnice sau invers, dar si elevii de clasa a VIII-a care se duc catre licee de la care, ulterior, incearca sa se transfere.
”Vedem care este numarul de elevi care termina clasa a XII-a si unde se duc in Universitate, in sensul in care termina la filiera teoretica si se duc in facultati tehnice sau invers. Vad un copil in clasa a VIII-a care, neavand suficienta orientare scolara, se indreapta in clasa a IX-a spre licee de la care ulterior cauta transfer sau se pierd pe parcurs. Acolo trebuie sa ne orientam mai mult la Consiliere si orientare si vom sustine programele scolare pentru clasele IX – XII unde este nevoie de mult mai multa consiliere profesionala”, a mai spus ministrul Educatiei.
Ministrul a precizat ca sunt 108 discipline de clasa a V-a si doar pentru 25 dintre acestea s-au depus oferte de manuale de catre edituri. In data de 7 august se vva finaliza procedura si abia apoi se vor putea lansa noi licitatii pentru manuale, dar spune ca toti elevii de clasa a V-a vor avea ”manuale scolare aprobate de catre minister si publicate de edituri”.