Schimbari importante pentru elevii de clasa a V-a. Ce va lipsi din manualele de Lb. Romana: "Si-asa se promoveaza tocitul"

Ultimul update: Joi 03 August 2017 16:29
Data publicarii: Luni 31 Iulie 2017 18:28
Categorie: Social

Noile manuale pentru clasa a V-a vor aduce schimbari importante in Invatamant, din aceasta toamna. De exemplu, la Limba si literatura romana sunt scoase din programa si, implicit, din carti, genurile literare liric, epic si dramatic.

 "Degeaba vom avea manuale noi, daca metodele de predare raman invechite", spun atat specialistii in Educatie, cat si elevii.

Cristina Tunegaru, una dintre cele mai vocale profesoare din noua generatie, a luat nota 10 la examenul de titularizare si este nerabdatoare sa predea dupa noua programa scolara. Aceasta este mult simplificata si acorda o libertate mai mare profesorilor.

Cristina Tunegaru, profesoara de limba romana: "Nu vor mai face parte din programa genurile literare liric, epic si dramatic. De asemenea, speciile literare pastelul, basmul popular, balada populara. Si acum programa permite sa studiezi texte care nu sunt in manuale, permite profesorului sa isi aleaga propriile texte la clasa."

Conform noii programe scolare,  pentru clasa a V-a, profesorul va selecta sapte texte de baza destinate lecturii aprofundate: cinci literare si doua nonliterare. Pe langa acestea, este liber sa adauge minimum cinci  texte, de preferinta, dar nu obligatoriu literare, menite sa raspunda nevoilor elevilor.

In aceste conditii, manualul ar trebui sa devina un instrument auxiliar pentru dascali. Consiliul elevilor atrage atentia ca cel mai mult este nevoie de o schimbare a metodei de predare, nu a manualelor. Iar aparitia unui manual de sport arata ca nu suntem pe un drum bun, spun elevii.

Elena Capsuna, membra a Consiliului National al Elevilor: "Si asa se promoveaza foarte mult tocitul in Romania. Daca am ajuns sa tocim si la sport, e clar ca e grav."

Cristina Tunegaru, profesoara de Limba romana: "O reforma solida trebuie sa porneasca de la reforma resursei umane, sa ii invatam pe profesori sa predea dupa noile competente. In momentul acesta noi nu am pregatit profesorii pentru noile programe."

In plus, manuale digitale laudate de toti ministrii educatiei din ultimii ani, vor ramane, ca pana acum, niste banale variante pdf ale cartilor tiparite.

Elena Capsuna, membra a Consiliului National al Elevilor
"Nu este ceva interactiv, este pur si simplu manualul intr-un format electronic, nu aduce nimic in plus fata de manualele tiparite."

Deocamdata, sunt in curs de achizitie manuale pentru sapte materii. In cazul celorlalte fie au fost depuse contestatii, fie nu au fost facute oferte.

Liviu Pop anunta ca este nevoie de manuale de pregatire sportiva pentru 40 de discipline, de la atletism la yachting
Liviu Pop anunta ca este nevoie de manuale de pregatire sportiva pentru 40 de discipline, de la atletism la yachting
VIDEO PROTVPLUS.RO
gradinita
Grădinițe și creșe cu tarif de doar 8 lei/zi, ridicate cu fonduri europene. ”Mană cerească”
Bărbat în scaun cu rotile umilit de taximetriștii în gara din Cluj. A câta mașină l-a luat
Cursuri suspendate astăzi în 59 de unităţi de învăţământ. În ce județe se vor închide școlile
Deputatul Nicușor Dan a realizat ”HARTA interactivă a frigului RADET” în București
O infirmieră debutantă are salariul cu 52% mai mare decât una cu 32 de ani vechime
Imagini rare cu o haită de lupi, surprinse de în Parcul Natural Putna- Vrancea
Viorica Dăncilă
Scandalul Complexului Oltenia. Dăncilă cere intervenția structurilor de siguranță națională
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%