Schimbari importante pentru elevii de clasa a V-a. Ce va lipsi din manualele de Lb. Romana: "Si-asa se promoveaza tocitul"

Dată publicare: 31-07-2017 18:28
Dată actualizare: 03-08-2017 16:29


Noile manuale pentru clasa a V-a vor aduce schimbari importante in Invatamant, din aceasta toamna. De exemplu, la Limba si literatura romana sunt scoase din programa si, implicit, din carti, genurile literare liric, epic si dramatic.

 "Degeaba vom avea manuale noi, daca metodele de predare raman invechite", spun atat specialistii in Educatie, cat si elevii.

Cristina Tunegaru, una dintre cele mai vocale profesoare din noua generatie, a luat nota 10 la examenul de titularizare si este nerabdatoare sa predea dupa noua programa scolara. Aceasta este mult simplificata si acorda o libertate mai mare profesorilor.

Cristina Tunegaru, profesoara de limba romana: "Nu vor mai face parte din programa genurile literare liric, epic si dramatic. De asemenea, speciile literare pastelul, basmul popular, balada populara. Si acum programa permite sa studiezi texte care nu sunt in manuale, permite profesorului sa isi aleaga propriile texte la clasa."

Conform noii programe scolare,  pentru clasa a V-a, profesorul va selecta sapte texte de baza destinate lecturii aprofundate: cinci literare si doua nonliterare. Pe langa acestea, este liber sa adauge minimum cinci  texte, de preferinta, dar nu obligatoriu literare, menite sa raspunda nevoilor elevilor.

In aceste conditii, manualul ar trebui sa devina un instrument auxiliar pentru dascali. Consiliul elevilor atrage atentia ca cel mai mult este nevoie de o schimbare a metodei de predare, nu a manualelor. Iar aparitia unui manual de sport arata ca nu suntem pe un drum bun, spun elevii.

Elena Capsuna, membra a Consiliului National al Elevilor: "Si asa se promoveaza foarte mult tocitul in Romania. Daca am ajuns sa tocim si la sport, e clar ca e grav."

Cristina Tunegaru, profesoara de Limba romana: "O reforma solida trebuie sa porneasca de la reforma resursei umane, sa ii invatam pe profesori sa predea dupa noile competente. In momentul acesta noi nu am pregatit profesorii pentru noile programe."

In plus, manuale digitale laudate de toti ministrii educatiei din ultimii ani, vor ramane, ca pana acum, niste banale variante pdf ale cartilor tiparite.

Elena Capsuna, membra a Consiliului National al Elevilor
"Nu este ceva interactiv, este pur si simplu manualul intr-un format electronic, nu aduce nimic in plus fata de manualele tiparite."

Deocamdata, sunt in curs de achizitie manuale pentru sapte materii. In cazul celorlalte fie au fost depuse contestatii, fie nu au fost facute oferte.


VIDEO PROTVPLUS.RO