De ce au ales mii de corporatisti sa lase orasul pentru viata la tara. Afacerea pe care au pornit-o cu bani de la stat
Mii de corporatisti satui sa-si traiasca viata cu ochii intr-un calculator, intr-o cladire din sticla, au lasat orasul pentru un trai sanatos la tara.
Au avut curaj sa renunte la o slujba sigura, iar acum lucreaza pamantul sau cresc animale. In ultimii ani, peste 22.000 de tineri au cerut finantare, de la Ministerul Agriculturii, ca sa se mute in mediul rural.
La nici o ora de Bucuresti, la Gurbanesti, Florin si Victoria Cojocariu au luat viata de la zero, in urma cu 3 ani. El, fost director in publicitate si marketing, ea artist plastic, au devenit fermieri.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Victoria: "Astea sunt niste cherry negre, intr-o luna mancam rosii romanesti."
Florin: "Aici nu era nimic si nu aveam nici cea mai vaga idee ca in doi ani o sa se intample ce se intampla acum."
Nu au accesat fonduri europene pentru ca li s-a parut prea complicat. Au vrut sa faca un experiment, sa vada daca rezista prima iarna. Le-a placut, iar acum s-au mutat definitiv la tara.
Victoria: "De la semanat, la cules, procesare. Imi place sa construiesc afacerea asta."
Cultiva in special rosii din seminte vechi, cu gust, dar si ceapa, salate, si ierburi aromatice. Acum fac un experiment cu gaini si rate, crescute in aer liber.
Florin: "Mi se pare mult mai bine aici. E complet alta viata. Daca banii europeni ar fi fost folositi corect veneau mult mai multi ca noi acum."
Florin are si un magazin online, prin care vinde mancare sanatoasa.
Florin Cojocari: "Asta e tomato basilic, adica rosii cu busuioc. Sunt salatele, crescute in aer liber, in tere cu mranita, fara ingrasaminte. Astea sunt pachetele cu verdeata. Ajung la bucuresteni."
La 40 de ani, si Dacian Basca a dat orasul pe sat. S-a mutat de la Campia Turzii la Plaiuri, unde are 150 de capre. Vinde branza si laptele la Cluj.
Dacian Basca: "E mult mai multa liniste si nu e stresul cotidian. E mult de lucru fata de alte domenii, dar una peste alta sa speram ca merita."
Inainte sa devina fermier, a lucrat in comert si detinea cateva magazine in Campia Turzii.
In ultimii ani a crescut numarul orasenilor care dau viata de oras pe cea de la tara. Multi dintre ei renunta la statutul de "corporatist", pentru cel de "agricultor". Si in loc sa stea toata ziua in fata calculatorului, prefera sa isi petreaca timpul printre straturi.