O meserie celebra pe vremea comunistilor continua sa aiba succes intr-o comuna din Alba. "Asa mi-am tinut copiii la scoala"
Meseria de tractorist, celebra pe vremea comunistilor, le aduce si acum o paine buna pe masa celor care muncesc in agricultura. Intr-o comuna din Alba, la fiecare a treia casa exista un tractor la poarta.
Printre mecanicii cu acte in regula sunt si cateva femei care manevreaza utilajul mai bine decat barbatii.
Inainte de 1989 se vorbea des de mandria de a fi tractorist, iar comunistii promovau imaginea muncitorului care transpira pe ogor. Dincolo de gluma, meseria a ramas una de baza pentru cei care lucreaza in agricultura.
Doamna Elena se simte la volanul tractorului mai ceva ca intr-o masina de lux. Are 61 de ani si lucreaza la camp. Se descurca, spune ea, mai bine decat sotul ei.
Elena Stanea, tractorista: "Am fost prima tractorista din judet.
Sa stiti de pe urma tractoarelor am tinut si copiii la scoala."
De altfel, in Mihalt, judetul Alba, viata decurge dupa zgomotul rotilor de tractor. Comuna are peste 1.000 de case si aproape 500 de tractoristi cu acte.
Maria a terminat o facultate de administratie publica, dar nu se rusineaza sa conduca tractorul. Impreuna cu sotul ei
lucreaza 13 hectare de pamant.
Maria Tatahuia, tractorista: "Nu e greu daca te obisnuiesti cu pedalele si incet, asa, nu e greu, te inveti, din asa ceva ne tinem animalele, avem un ban in plus, ne gospodarim".
Simona are 37 de ani si e coafeza, insa atunci cand trebuie sa-si ajute familia nu se sfieste sa urce in cabina.
Simona Lupea, tractorista: "E foarte econom in agricultura si la noi la Mihalt fara tractor nu se poate."
Oamenii din Mihalt se lauda ca in comuna lor nu exista petic de pamant nelucrat.