Paradoxul agriculturii din Romania. Fermierii au obtinut cea mai buna recolta din ultimul deceniu, dar mai putini bani
Agricultorii romani au produs anul trecut cereale, fructe si legume de peste 9 miliarde de euro. A fost cea mai buna recolta din ultimii 10 ani.
Paradaxol, desi au produs mult, fermierii au incasat putini bani pentru ca preturile au scazut la nivel mondial. Cifrele mai arata ca agricultura noastra este subdezvoltata. Dintr-un hectar de pamant, un fermier roman scoate de doua ori mai putin grau decat unul din Germania.
Cel mai mare depozit de radacinoase din Galati. Proprietarul confirma recolta mare, dar spune ca a incasat mai putini bani fata de alti ani.
"Din punct de vedere financiar, dezastruos. La morcov am distrus 20% de hectare. In toamna, cum arata piata in momentul respectiva, era o cantitate foarte mare de morcov in piata si costurile cu depozitarea sunt mari", a spus Costin Grigore, administratorul unei societati agricole.
Anul trecut, desi productia a fost foarte buna, pretul a fost scazut, motiv pentru care, la cartofi, de exemplu, producatorii au preferat mai degraba sa vanda in Bulgaria decat la noi in tara, pentru ca pretul a fost de aproape doua ori mai mare la vecinii din sud.
Fermierii nostri au produs anul trecut peste 7 milioane de tone de legume. In magazinele noastre, insa, ele ajung mai mult doar in lunile de vara, in rest cumparam legume din Turcia, Olanda, Grecia sau Polonia.
"Pe lunile de vara, la noi ajunge undeva la 80%-90% este asigurat de pe piata interna. Pe perioada iernii acest lucru nu se regaseste, spre deosebire de Polonia. Ei reusesc sa se aprovizioneze de pe piata interna in proportie de 90% pe toata perioada anului", a spus Delia Nica, asociatia marilor retaileri.
Si la cereale stam bine. Cu 21 de milioane de tone de grau, porumb si orz, suntem pe locul 5 in Europa, dupa Franta, Germania, Polonia si Marea Britanie. Cifrele spun doar jumatate de adevar. La hectar, productivitatea in Romania este printre cele mai slabe din Europa. Recoltam cu 600 de kilograme mai putin decat vecinii bulgari si cu 5.000 de kilograme sub fermierii germani.
Motivele sunt multiple, de la lipsa mecanizarii si a sistemelor de irigatie, pana la subventiile mai mici decat in restul Europei. Insa cea mai mare problema este faramitarea pamantului.