Oamenii sunt lumina. "Focul Sfant", adus din Ierusalim in Romania. De ce e considerat cea mai clara dovada a dreptei credinte
Lumina Sfanta de la Ierusalim a fost adusa la Bucuresti, sambata seara, de catre delegatia Patriarhiei Romane.
Sambata seara, pe Aeroportul "Henri Coanda" a aterizat avionul ce a adus de la Ierusalim Lumina Sfanta. De aici este impartita milioanelor de credinciosi, la bisericile din toata tara.
Lumina aprinsa la Sfantul Mormant a fost preluata de o delegatie a Patriarhiei Romane condusa de PS Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, care a adus-o la Bucuresti cu un avion inchiriat.
La Salonul Oficial al Aeroportului Otopeni au asteptat reprezentanti ai eparhiilor sa ia Lumina Sfanta pentru a o imparti credinciosilor la slujba de inviere.
De la Aeroportul International "Henri Coanda”, Lumina Sfanta de la Ierusalim este dusa si in Transilvania si Banat, cu doua avioane - unul aterizeaza la Cluj-Napoca, trecand pe la Sibiu si Satu Mare, iar altul aterizeaza la Timisoara. Alte doua avioane aterizeaza la Suceava si Bacau, pentru a duce Lumina Sfanta si in Bucovina si Moldova.
De asemenea, Lumina Sfanta este oferita la slujba de Inviere de Patriarhul Daniel clerului si credinciosilor prezenti la Catedrala Patriarhala.
Lumina Sfanta s-a aprins sambata in Biserica Mormantului Sfant din Ierusalim la ora 14.21. Sfanta Lumina de la Ierusalim este considerata cea mai clara dovada a dreptei credinte, cea mai evidenta dintre minunile crestine care se petrec in Biserica Ortodoxa.
Duminica, atat ortodocsii, cat si catolicii vor serba Pastile, la trei ani de la ultima praznuire comuna, din 20 aprilie 2014. Apoi, abia peste opt ani, adica in 20 aprilie 2025, invierea Domnului va fi din nou sarbatorita in aceeasi duminica de ortodocsi si de catolici.
De ce este considerata Lumina Sfanta
Potrivit randuielii, inainte de coborarea Luminii Sfinte, Mormantul Sfant a fost perchezitionat, pentru indepartarea oricarei surse de foc din interiorul acestuia, dupa ce inainte toate luminile si candelele au fost stinse.
Dupa ce Patriarhul Teofil al Ierusalimului a ajuns in Biserica, a fost perchezitionat pentru a se dovedi ca nu are asupra sa niciun dispozitiv cu care sa poata aprinde vreo lumanare.
El a intrat apoi in Sfantul Mormant, unde a ingenuncheat inaintea dalei de marmura ce acopera Mormantul si s-a rugat pentru pogorarea Sfintei Lumini.
Dupa ce Lumina Sfanta a coborat in Mormantul Sfant, la cateva minute dupa intrarea Patriarhului, acesta a iesit si a oferit-o tuturor celor prezenti.
O delegatie a Patriarhiei Romane condusa de Timotei Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a fost prezenta la Ierusalim incepand de miercuri, pentru a aduce in Romania Lumina Sfanta de la biserica Sfantului Mormant.