Pastele in Bucovina. Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori in fiecare an

×
Codul embed a fost copiat

Si in bucatariile din Bucovina miroase innebunitor. Femeile harnice se pregatesc sa isi primesca oaspetii cu pastrav afumat, sarmale cu costita, arsa in jar, si cozonaci indesati cu nuca si rahat.

Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori.

La 50 de kilometri de granita cu Ucraina, ni se dezvaluie mandra Bucovina, un loc cu munti impaduriti, pajisti cu iarba grasa si oameni veseli.

Suntem la Fundu Moldovei, una dintre putinele localitati si ii facem o vizita Vioricai Baciu vestita in zona pentru sarmalele ei.

"Avem o costita coapta in jar care se cheama hatuita, care numai noi o facem si o taiem cubulete mici si o prajim cu ceapa, ii da aroma cea mai buna la sarmalute."

Citește și
Vama Veche
3.000 de romani au plecat sa petreaca Pastele in Bulgaria, via Vama Veche. De ce au preferat ofertele vecinilor nostri
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Pe langa costita arsa in jar, sarmalele sunt facute din carne de porc si vita la care se adauga ceapa, morcovi, orez si patrunjel.

Ca sa se topeasca in gura, gospodinele le aseaza in oale de lut si le lasa la foc domol, intr-un cuptor pe lemne.

"Ele cand fierb la cuptor fierb uniform nu se duce aroma, inabusit fierbe, pe plita risti sa crape sau sa arda oala de lut."

15 kilometri mai departe, in Valea Putnei, in curtile caselor din lemn miroase a flori de primavara. Aici gasim pastrav abia scos din afumatoare.

Din pastrav afumat, gospodindele pregatesc tot soiul de creme cu smantana, marar si usturoi ori cu miere si nuca. Nu sunt de ocolit nici carnatii cu prune uscate sau ardei copt.

Administrator pensiune: "Avem si partea cu porcul cu mielul si incercam sa deviem si spre mancaruruile gourmet si sunt apreciate".

Nu in ultimul rand, Bucovina este tara poalelor in brau, a pascutei si a cozonacilor indesat, in care femeile vrednice pun smantana, coaja de lamaie si stafide.

Din acelasi aluat fac si celebrele babute, care au pe ele semnul crucii.

"Foarte rumenit si frumos, uitati... sa vedem pascuta cum se prezinta, ce frumos arata, uitativa la ea, cum se vede branza frumos in ea."

Cei mai norocosi dintre romani vor ajunge de Paste in Bucovina. Gazdele ii asteapta cu tocinei - un fel de chiftele de cartofi, dar si cu cighir - pe romaneste, drob.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Retete de pasca pentru masa de Paste. Secretele bucatareselor din Moldova si Ardeal
Retete de pasca pentru masa de Paste. Secretele bucatareselor din Moldova si Ardeal

Un parfum irezistibil, de pasca si cozonaci, invaluie Romania. In fiecare zona a tarii, dincolo de compozitia aluatului, gospodinele isi folosesc maiestria si secretele.

3.000 de romani au plecat sa petreaca Pastele in Bulgaria, via Vama Veche. De ce au preferat ofertele vecinilor nostri
3.000 de romani au plecat sa petreaca Pastele in Bulgaria, via Vama Veche. De ce au preferat ofertele vecinilor nostri

Pe litoral, primii turisti au ajuns dimineata la Vama Veche, cu destinatia finala Bulgaria. Cei aproximativ 3000 de romani care vor petrece de Paste la vecini au plecat toti, ca la un semn.

Vinerea Mare, cea mai dureroasa zi a crestinatatii. Ce semnifica trecerea pe sub masa, in biserica
Vinerea Mare, cea mai dureroasa zi a crestinatatii. Ce semnifica trecerea pe sub masa, in biserica

Este Vinerea Mare, cea mai dureroasa zi a crestinatatii, pentru ca astazi a fost inmormantat Mantuitorul Iisus Hristos. In semn de respect, credinciosii au mers cu flori la biserica si au trecut pe sub masa ce simbolizeaza mormantului Domnului.

"Vinerea patimilor", pentru cei care au calatorit cu CFR-ul. Trenurile nu au mai facut fata miilor de calatori de Paste

Pentru cei care au vrut sa fie alaturi de rude, a fost "vinerea patimilor" pe sosele, aeroporturi, dar mai ales in gari. Sute de mii de oameni s-au pus in miscare si cei mai multi au preferat trenurile.

Recomandări
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână
Cum s-a adaptat un liceu de top din București la învățământul modern. Elevii de a 12-a vin la școală doar 3 zile pe săptămână

Unul din cele mai bune licee din București, Colegiul Național Gheorghe Lazăr, a simțit că trebuie să se reinventeze. În urmă cu patru ani directoarea a gândit un proiect pilot îndrăzneț, mai apropiat de cerințele actuale ale învățământului.  

TAROM și-a
TAROM și-a "pensionat" o parte din flotă. Soartă grea pentru unele avioane Airbus A318

Avioane Airbus care au aparținut flotei TAROM au ajuns la fier vechi. Două dintre acestea au fost dezasamblate de noul proprietar direct la Otopeni.

ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs carambolul cu 12 mașini de pe A3. „Treceau pe lângă mine și se învârteau”

Scene de infarct joi dimineță pe autostrada A3, între București și Ploiești. 12 mașini s-au izbit că niște popice într-un carambol care a forțat autoritățile să activeze planul roșu de intervenție.