Pastele in Bucovina. Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori in fiecare an
Si in bucatariile din Bucovina miroase innebunitor. Femeile harnice se pregatesc sa isi primesca oaspetii cu pastrav afumat, sarmale cu costita, arsa in jar, si cozonaci indesati cu nuca si rahat.
Preparatele localnicilor sunt atat de gustoase, incat atrag mii de vizitatori.
La 50 de kilometri de granita cu Ucraina, ni se dezvaluie mandra Bucovina, un loc cu munti impaduriti, pajisti cu iarba grasa si oameni veseli.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Suntem la Fundu Moldovei, una dintre putinele localitati si ii facem o vizita Vioricai Baciu vestita in zona pentru sarmalele ei.
"Avem o costita coapta in jar care se cheama hatuita, care numai noi o facem si o taiem cubulete mici si o prajim cu ceapa, ii da aroma cea mai buna la sarmalute."
Pe langa costita arsa in jar, sarmalele sunt facute din carne de porc si vita la care se adauga ceapa, morcovi, orez si patrunjel.
Ca sa se topeasca in gura, gospodinele le aseaza in oale de lut si le lasa la foc domol, intr-un cuptor pe lemne.
"Ele cand fierb la cuptor fierb uniform nu se duce aroma, inabusit fierbe, pe plita risti sa crape sau sa arda oala de lut."
15 kilometri mai departe, in Valea Putnei, in curtile caselor din lemn miroase a flori de primavara. Aici gasim pastrav abia scos din afumatoare.
Din pastrav afumat, gospodindele pregatesc tot soiul de creme cu smantana, marar si usturoi ori cu miere si nuca. Nu sunt de ocolit nici carnatii cu prune uscate sau ardei copt.
Administrator pensiune: "Avem si partea cu porcul cu mielul si incercam sa deviem si spre mancaruruile gourmet si sunt apreciate".
Nu in ultimul rand, Bucovina este tara poalelor in brau, a pascutei si a cozonacilor indesat, in care femeile vrednice pun smantana, coaja de lamaie si stafide.
Din acelasi aluat fac si celebrele babute, care au pe ele semnul crucii.
"Foarte rumenit si frumos, uitati... sa vedem pascuta cum se prezinta, ce frumos arata, uitativa la ea, cum se vede branza frumos in ea."
Cei mai norocosi dintre romani vor ajunge de Paste in Bucovina. Gazdele ii asteapta cu tocinei - un fel de chiftele de cartofi, dar si cu cighir - pe romaneste, drob.