Micile magazinele din Romania care le aduc mari profituri patronilor. Afacerea construita intr-un spatiu cu 50 de cm latime
Printre magazinele din Romania, exista si adevarate miniaturi. Aflate in zone cu vad comercial, chioscurile sau buticurile "pitice" sunt afaceri profitabile, sustin patronii.
Chiriile sunt mici, la fel ca si spatiul in care stau inghesuite sute de produse, cu negustor cu tot, iar vanzarea merge struna.
Vorbim despre cele mai mici magazine din Bucuresti, iar ca sa vi-l prezentam pe acesta trebuie sa rasturnam un pic imaginea. Are patru metri inaltime si doar 50 de centimetri latime.
Este mai ingust decat o usa, dar asezarea intr-o zona extrem de circulata - intersectia Piata Victoriei cu strada Buzesti - inseamna, in medie, un client la fiecare minut. Programul este facut dupa cel al clientilor - angajatii corporatiilor si ai institutiilor din zona.
Vanzatoare: "Totusi, magazinul are patru metri, chiar daca pe inaltime, si e inchis sambata si duminca pentru ca nu exista lume."
Mini-magazinul a aparut intr-un spatiu care statea nefolosit. Chiria in zona este de 800 - 1.000 de euro pe metru patrat, dar in astfel de cazuri scade la 500 de euro pe luna pentru o palma de loc.
Cel mai stramt magazin din lume ar fi, potrivit guiness Book, la New York. Dar in comparatie cu acest butic de la noi, pravalia americana de 4 metri patrati este uriasa. Diferenta insa este ca magazinul romanesc deschis imediat dupa Revolutie nu este omologat.
Acest magazin are doar 35 de centimetri, iar doamna vanzatoare spune ca face aceasta activitate de 27 de ani.
Vanzatoare: "Eu sunt multumita aici, ca e in curte la mine, platesc o chirie la primarie si din asta traiesc."
In cartea Recordurilor gasim si cea mai ingusta cafenea din lume - se afla in Marea Britanie si are 1,5 metri deschidere la strada pe 2 metri latime.
Pe Calea Mosilor, o bucuresteanca a reusit chiar sa inghesuie o cofetarie cu tot cu laborator intr-un asemenea spatiu.
Eliza Gutau, manager si cofetar: "Am fost cea mai mare consumatoare de ciocolata din lume dintotdeauna si am vrut, dupa ce am devenit mamica, sa las si eu o urma frumoasa in viata. Am incercat sa optimizez spatiul, cel mai mult ma intereseaza sa nu am locuri de stocare."
In zona "Mosii Vechi" din Capitala, chiriile sunt peste 500 de euro/metru patrat, dar nu pentru vad este atractiva zona, ci pentru vechile ateliere ale breslelor, locuri concepute pentru a fi magazine ale mesterilor inca de acum doua secole, cand au fost construite.