Ce trebuie sa stiti ca sa nu va rataciti intr-un magazin online. Cum gasiti cel mai repede produsul dorit

Dată publicare: 31-07-2014 12:57
Dată actualizare: 19-08-2014 06:51


Pe vremuri, cand in magazine nu se gasea mai nimic, circula un banc: un om intra intr-un magazin si intreaba "N-aveti lapte?" "Nu, aici n-avem carne, dincolo n-au lapte".

Acum avem magazine atat de pline, ca pericolul e altul: sa ne ratacim printre marfuri. Mai ales in magazinele online, care pot avea oricat de mult produse. Cei care n-au internetul in sange risca sa se rataceasca intr-un magazin online in loc sa gaseasca produsul dorit. Nu e insa foarte complicat sa te descurci intr-un astfel de magazin.

Sa luam de exemplu site-ul unui magazin online important. Acesta are, de altfel, si magazine "reale", dar atunci cand comandati pe net, preturile sunt in general mai mici. Nu exista vreo diferenta de calitate intre produsele din magazinul online si cele offline. Motivul pentru care pretul e mai mic e acela ca pentru magazin e mai ieftin sa tina produsele intr-un depozit la marginea orasului si sa le livreze pe baza comenzilor de pe site decat sa le tina intr-un centru comercial din inima orasului.

Ati intrat pe site, dar riscati sa va rataciti daca nu aveti un pic de experienta la cumparaturi online. In toate magazinele de acest fel produsele sunt ordonate pe cateva categorii mari: calculatoare, foto, electrocasnice. In fiecare categorie se gaseste tot ce tine de domeniul respectiv: daca aveti nevoie de un mouse, o sa il gasiti la calculatoare, iar daca ceea ce cautati e un fier de calcat, il veti gasi la electrocasnice. Categoriile au de obicei subsectiuni pentru fiecare tip de produse.

Sa intram, de exemplu, la fiare de calcat. Sunt cateva zeci de produse, asa incat pentru a ne orienta mai bine le putem ordona dupa diverse criterii: pret, cele mai vandute sau cele care au primit cea mai buna nota de la utilizatorii site-ului. De asemenea, putem alege doar fiarele de calcat de la o anumita firma sau doar cele cu aburi si asa mai departe. Daca avem in minte un profil al fierului de calcat ideal ca pret si caracteristici, putem sa combinam criteriile ca sa vedem doar produsele care corespund acestui ideal. Sau poate ca nu exista niciun asemenea produs in acest magazin si ar fi mai bine sa cautam si la altul.

Am ales produsul, cum il cumparam? Trebuie sa ne facem un cont in care ni se vor cere diverse date. Poate vi se par multe, dar un magazin serios trebuie sa emita factura si trebuie sa aiba o adresa la care sa faca livrarea. Apropop de livrare, e bine sa verificati daca transportul e gratuit sau daca trebuie sa platiti in plus. Dupa ce v-ati facut contul, puteti sa adaugati produsul in cos si sa il platiti pe loc, cu cardul sau la livrare. Aparent e acelasi lucru, dar de fapt e mai ieftin sa folositi cardul, deoarece atunci cand scoateti bani de la bancomat platiti si un comision. Daca e un magazin serios, nu aveti de ce sa va faceti grija ca n-o sa vi se livreze produsul.


VIDEO PROTVPLUS.RO