Mezeluri cu mai putini aditivi si mai bogate in proteine. Reteta unor studenti din Galati, premiata cu 3.000 de euro
In curand vom putea manca mezeluri cu mai putini aditivi, mai bogate in proteine si a caror productie va fi mai prietenoasa cu mediul.
Reteta, care a atras deja atentia unor producatori din domeniu, a fost descoperita si brevetata de o echipa de studenti din cadrul Facultatii de Stiinta si Ingineria Alimentelor, din Galati.
Tinerii au fost si premiati pentru rezultat.
Trei studenti din Galati - impreuna cu seful proiectului, dar si cu un profesor indrumator din cadrul facultatii unde studiaza - au obtinut premiul pentru cel mai inovator produs la concursul international Ecotrophelia. Acestia s-au prezentat cu o reteta de preparare a carnii care foloseste zerul proteic, un produs care, in mod normal, este aruncat. Prin descompunere - spun inventatorii - acest zer polua mediul.
Simon Neagu, student: "Avem o serie de preparate din carne in care apa a fost inlocuita total cu zer dulce pasteurizat din lapte de vaca. Avantajul este ca produsele au un continut mai mare de proteine."
Mihai Ceru, student: "Noi am calculat doar pretul de productie, fara TVA si fara profit si este mai scump doar cu 10 bani pe kilogram fata de produsele pe care le facem la noi."
Ideea tinerilor a atras deja atentia a doi producatori de mezeluri.
Dr. Cristian Dima, coordonator stiintific: "Conceptul ProtiPlus se poate aplica cu usurinta in orice unitate procesatoare. Deci nu trebuie sa investeasca ceva pentru a achizitiona o linie tehnologica pentru a produce aceste produse."
Prof. Dr. Petre Alexa, profesor universitar: "Plus ca nici energie nu mai facem si nici nu mai poluam."
Pe langa recunoasterea importantei stiintifice a descoperirii, cei trei studenti au fost premiati si cu suma de 3.000 de lei.