Hrana la intamplare dupa un efort intens INGRASA. Recomandari pentru cei care vor sa piarda in greutate
"Copilul meu este plinut, asa ca il duc la inot, sa faca miscare!" Acest tip de efort, excelent de altfel, ridica la cer toti hormonii de stres.
Sunt mari sanse ca cel mic sa ceara dulciuri, dupa ce termina activitatea la bazin. Atentie mare la acest comportament: hrana data la intamplare, dupa o ora de sport, nu face decat sa il ingrase si mai tare.
Mircea Purcaru, medic diabet si boli de nutritive: "O persoana antrenata care respira corect va consuma mai putina energie pentru fiecare bazin in parte dar va reusi sa inoate si 80 de bazine intr-o ora si energia consumata va fi mai mare."
Consumul mare caloric in timpul inotului e posibil daca cel mic stie sa respire corect. De asemenea, daca executa miscarile corect. Cele doua obiective indeplinite inseamna ca nu va face pauze mari la capetele bazinului.
Profesorii de inot constata in prezent ca numarul copiilor care vin la acest sport cu obiectivul slabire a crescut. Si chiar daca efortul e mare, multi nu reusesc sa piarda kilograme. De ce? E intrebarea legitima a parintilor.
Activitatea fizica sustinuta, excelenta de altfel, ajuta in primul rand pancreasul, organul care secreta hormonul insulina. Ajutandu-l, practic ajuta TOATE celulele umane.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In timpul efortului glucoza a intra in celule indiferent de insulina, e un mod foarte bun de reglare a glicemiei. Efort fizic sustinut inseamna peste 30 de minute si sa consumam peste 500 de kilocalorii in sedinta respectiva."
Dar ca activitatea fizica sa conteze si in efortul de pierdere in greutate, important este ceea ce face copilul dupa ce a iesit din bazin.
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In timpul unui efort toti hormanii de stres sunt foarte sus, mancand cu pofta acesti hormoni vin imediat spre noi si tot ce mananci imediat se depune!"
Asadar dupa un efort intens, copilul va simti foame acuta. Daca este plinut si ii oferiti mancare din belsug nu faceti decat sa il ingrasati si mai tare. Si atunci, imediat dupa ce a iesit in bazin...
Antonela Burlacu, medic primar endocrinolog: "In cazul unui copil. spre exemplu nu dam direct zahar, putem da un baton de cereale cu fructe uscate sau un fruct."
Si atat. Abia dupa doua ore de la finalul orei de sport, hormonii de stres ajung la normalitate. Abia acum ii oferiti o masa generoasa, dar proteica, formata din – carne sau oua sau branzeturi – insotite de legume crude.
In felul acesta, veti vedea si in aspectul celui mic efectele benefice ale sportului intens. Aceasta regula e valabila si pentru adulti.