Meniul "in asteptare", solutia civilizata prin care poti hrani un om sarman. Ideea din spatele unui sistem adus din Occident


Ultimul update: Sambata 08 Noiembrie 2014 00:31
Data publicarii: Miercuri 05 Noiembrie 2014 19:14
Categorie: Stiri Sociale

Proiectul importat din occident, menit sa ii ajute pe sarmanii care nu isi permit un ceai sau o cafea, ia avant si in Romania.

In Capitala sunt deja 7 restaurante unde putem achita, odata cu nota de plata, inca 21 de lei pentru un meniu in asteptare.

Astfel, noi facem un gest frumos, iar un om flamand o sa primeasca trei feluri de mancare.

Sprijiniti in baston si cu capul plecat, mii de batrani trec zilnic pe langa restaurante in care cei in putere sorb relaxati dintr-o cana cu ceai, dupa masa de pranz. Pentru sarmanii infometati e greu sa priveasca inauntru, iar pentru clienti e imposibil sa nu ajunga cu gandul la proprii parinti si bunici.

“Am auzit-o pe mama spunand ca a gasit asta in meniu. Venind foarte multi tineri aici, cred ca o sa aiba mare succes”, spune clienta unui restaurant care are un astfel de serviciu.

Ideea e simpla: cand primesti nota, poti comanda si un meniu, sau mai multe, "in asteptare". Voluntarii proiectului vor avea grija ca hrana deja platita sa ajunga la un pensionar sarac.

Discutie reporter-Octavian Dura, reprezentant restaurant:

Reporter: “-Oamenii s-ar putea simti agresati daca vin sa manance si li se cer niste bani in plus”
Octavian Dura, reprezentant restaurant: “-Sper sa nu, pentru ca nu ne-am focusat pe o campanie agresiva, ci pur si simplu clientii vin, vad o pagina in meniu. Am fost pur si simplu coplesiti de numarul de meniuri cumparate de clienti”.

Surprinzator, intr-un restaurant au fost si 30 de meniuri in asteptare intr-o singura zi. Cu 21 de lei, cumperi in avans o supa sau o ciorba, un fel principal si un desert. Si primesti, tot inainte ca darul sa ajunga la destinatar, caldura sentimentului ca ai facut o fapta buna pentru un necunoscut. Care, poate chiar in acea zi, n-ar fi avut ce sa puna pe masa.

Discutie reporter-client:

Reporter: “-La cine va ganditi, facand o fapta buna?”
Client: “-Poate la fostii bunici, care nu mai sunt. Imi dau seama ca nu 20 de lei conteaza, ci alte lucruri”

Cele 7 restaurante au primit provocarea de la principesa Margareta, care a vrut sa extinda numarul celor hraniti prin fundatia ei.

In final, intre cei nascuti in familii sarace, cei cu sange albastru si cei care doneaza o masa, se leaga o solidaritate dincolo de cuvinte.

VIDEO PROTVPLUS.RO