Sunt mai sanatosi, au moralul ridicat si au si mai multi bani 100.000 de pensionari muncesc 8 ore pe zi, 5 zile pe saptamana
Pensionarea nu inseamna sfarsitul lumii. Sunt peste o suta de mii de oameni care muncesc 8 ore pe zi, timp de 5 zile pe saptamana, chiar daca au iesit la pensie.
Castiga un ban in plus si reusesc sa-si mentina si moralul ridicat. De altfel, medicii si sociologii spun ca toti varstnicii care raman activi traiesc mai mult si sunt mai sanatosi.
Ochelari, ceasuri, piese de mobilier, nu exista obiect pe care nea Victor sa nu il poata repara. S-a apucat de lacatuserie, tamplarie si tapiterie, cand a iesit la pensie. Pe langa banii pe care-i castiga, spune ca munca il tine sanatos. La 74 de ani nu sta locului o secunda.
Alegeri 2024
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
Victor Dumitru , pensionar si salariat: "Eu, sincer sa fiu, la anii astia, daca s-ar mai deschide niste cursuri pentru ceva, pe cuvantul meu de onoare daca n-as fi primul la asa ceva."
Si nea Ion, cu 3 ani mai tanar, de meserie croitor, a continuat sa lucreze si dupa ce a iesit la pensie. In fiecare zi, inainte sa plece la atelier, face 15 minute de exercitii.
Nea Ion: "Un fel de alergare. Dupa aceea, coloana dreapta, cel putin 5 miscari."
Sunt peste 105.000 de persoane care lucreaza in institutii publice si iau si pensie. Daca-i luam in calcul si pe cei care muncesc in sistemul privat, numarul lor se dubleaza.
Gheorghe Chiuariu, presedinte CARP Omenia: "Principalul motiv e lipsa banilor, apoi pe locul doi e lipsa activitatilor. 3 milioane au pensie in jur de 900 de lei."
Sociologii, dar si doctorii, ii incurajeaza pe varstnici sa ramana activi.
George Butunoiu, sociolog: "Daca nu fac, ca sa le distraga atentia de la multe lucruri, ii apuca depresia. Si doctorii si toti ii indeamna sa fie activi. E un confort psihic atat cat poate sa fie care te fereste de probleme, inclusiv de boli."
Dovada ca unii batrani care nu mai au ocupatie se vaita ca stau mai mult pe la usile doctorilor.
Pensionar: "Nu mai pot nimic...ca ma doare picioarele extraordinar. Am artroza si nu pot sa fac nicio activitate."
Pana de curand, persoanele care voiau sa munceasca la stat, dar aveau pensia mai mare decat salariul mediu brut pe economie, erau nevoite sa renunte fie la serviciu, fie la banii de la stat. Interdictia impusa in 2009 a fost ridicata pe motiv ca era discriminatorie.
Oficialii vor sa puna la punct o strategie nationala cu masuri care sa-i incurajeze pe oameni sa imbatraneasca activ si sanatos.