Ingrijire la domiciliu pentru batranii din Jimbolia. Au aparut deja liste de asteptare cu pensionari care au nevoie de ajutor

Dată publicare: 03-10-2014 18:14
Dată actualizare: 06-10-2014 07:05


Zeci de mii de batrani din Romania isi petrec ultimii ani in singuratate. Special pentru oameni cu asemenea probleme, in Jimbolia, judetul Timis, autoritatile, impreuna cu o asociatie, au pus pe picioare un sistem de ingrijire la domiciliu.

Tanti Titi a lucrat in tinerete la primaria din Jimbolia. Acum are 82 de ani si a ramas singura, dupa ce toate rudele pe care le mai are au plecat in strainatate.

Ecaterina Maghiar, pensionara: "Am avut o nepoata care o plecat in Germania, si sora mea a plecat, asa ca am ramas singura".

Din fericire, ea are parte de ingrijire datorita unui sistem pus la punct de un ONG in colaborare cu autoritatile locale. Toti cei implicati contribuie cu 50 de lei lunar, iar din acesti bani sunt platiti asistentii sociali.

Doamna Rodica are 80 de ani sufera de osteoporoza si are dureri groaznice. Fiica ei locuieste la Timisoara si o viziteaza din doua in doua saptamani, dar dorul fata de cei trei nepoti o macina teribil. I-a crescut pana la sapte ani, cand au plecat la scoala.

De ingrijire la domiciliu au nevoie si sotii Ardela, care nu au avut copii si au ramas singuri acum. Ei s-au inscris pe o lista de asteptare, insa locurile se elibereaza doar daca cineva renunta sau moare. Au 77 de ani si se descurca tot mai greu.

Pentru ca sistemul functioneaza foarte bine, deja sunt liste de asteptare. Deocamdata, initiatorii nu il pot extinde pentru ca primaria nu are suficiente fonduri insa modelul ar putea fi preluat si in alte orase.

Tags: batrani, ingrijire,


VIDEO PROTVPLUS.RO