Medicii sunt epuizati, pacientii sunt nemultumiti!
Medicul roman este un personaj extenuat si obligat sa improvizeze. Asa se descriu doctorii din Romania, intr-un sondaj realizat de Colegiul Medicilor.
In oglinda, cei care se trateaza in sistemul sanitar, pacientii, sunt in mare parte nemultumiti de ceea ce primesc in spitale: de la comportamentul cadrelor medicale si pana la medicamente.
Ca sa rezolve macar o parte din probleme, Colegiul Medicilor vrea sa incheie o alianta cu asociatiile de pacienti.
Alegeri 2024
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
Potrivit sondajului, un medic din Romania isi doreste recunoastere sociala, realizare profesionala, respect si venituri mari. Primeste in schimb, munca pana la epuizare, venituri mici si dispret public.
Nu e de mirare ca 60% dintre doctorii intervievati au spus ca vor sa plece la munca in strainatate. Si Ministerul Sanatatii recunoaste problema.
Iata si ce salarii castiga medicii angajati in spitalele noastre, conform sondajului: aproape 22% dintre ei au intre 1.500 si 2.000 de lei pe luna, peste 18%, intre 1.000 si 1.500 de lei, iar 11% nu castiga mai mult de 1.000 de lei. Alti 11% au declarat ca iau lunar de trei ori mai mult.
Doctorii au vorbit si despre "atentiile" primite de la pacienti. "Nu vor legalizarea platilor, ci vor sa le dea managerii in plus la salarii", sustine Vasile Astarastoaie, presedintele Colegiului Medicilor.
64% dintre pacientii care au raspuns intrebarilor sondajului sunt nemultumiti de modul in care sunt tratati. Asta chiar daca un pacient din doi a declarat ca, in ultimii 5 ani, sistemul sanitar romanesc s-a imbunatatit.
Chiar si asa, ca sa aiba parte de atentie, bolnavul roman considera ca trebuie sa mearga in strainatate.
Ca sa ramana in tara pentru a primi ingrijiri, 70% dintre pacientii care au raspuns sondajului au declarat ca trebuie sa merga la o clinica privata, ca sa simta diferenta.
La sondaj au participat peste 7.000 de medici si peste 1.000 de pacienti. Marja de eroare a fost de 3%.