Medicii romani nu mai vor sa lucreze la stat! Cine ne trateaza?

Dată publicare: 16-03-2009 00:00
Dată actualizare: 26-04-2012 23:17


Sistemul nostru sanitar e plin de boli! Cei reponsabili nu au bani suficienti ca sa-l trateze, iar medicii fug mancand pamantul de unitatile de stat. De ce sa lucreze pe cateva milioane, cand la o clinica privata ar primi dublu sau chiar triplu?

La ultimul concurs organizat de Ministerul Sanatatii, pe cele 2.000 de posturi repartizate specialistilor si rezidentilor din toata tara s-au inscris doar cateva sute de candidati. In schimb, in ultimii ani, tot mai multi medici au ajuns in spitale din tari europene, unde sunt pretuiti si rasplatiti pe masura, pentru tot ce stiu sa faca.

De departe, cel mai rau la capitolul medici stau spitalele din judetul Vaslui. Si nici nu sunt semne ca vor fi mai multi. Cele 89 de posturi scoase la concurs, au starnit interesul a noua candidati.

La Sectia de Psihiatrie Vaslui, situatia e grava. 150 de persoane vin zilnic la consultatii si 100 de bolnavi internati au nevoie de ingrijire.

"Nu stiu ce se intampla de nu vin aici. (n.r. doctorii) Probabil, zona e foarte saraca. Noi suntem doi medici in spital. Eu lucrez zece ore pe zi," spune dr. Gheorghe Silvestrovici, sef sectie Psihiatrie Vaslui.

Dar nici unitatile sanitare din orasele mai mari, printre care si cele din Brasov, nu o duc mai bine. De exemplu, niciun candidat nu s-a inscris pentru cele noua posturi libere la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean.

Iar in judetul Cluj, 12 medici vor da concurs pe 27 de posturi vacante.

Cei din Ministerul Sanatatii nu au deocamdata nicio strategie, ca sa-i atraga pe medici in sistemul de stat. E de inteles de ce specialistii aleg sa lucreze in clinici private, in companii farmaceutice sau in strainatate. Acolo primesc salarii de pana la zece ori mai mari.

Salariile medicilor in Romania:

- Medic specialist: - 1.430 lei -1.790 lei la stat
                                 - 2.000-2.500 euro la privat

- Medic rezident: - 940- 1.300 lei la stat
                             -1.500 euro la privat

Salarii in spitalele din strainatate: - 1.800-7.000 euro

Portret: Sistemul sanitar, in anestezie totala


VIDEO PROTVPLUS.RO