Experimentele pe oameni fara discernamant, contestate de medici

Dată publicare: 20-03-2009 00:00
Dată actualizare: 14-10-2012 02:47


"Toate marile companii vor veni in Romania ca sa faca experimente pe subiecti umani, pentru ca legislatia le va permite".

Este avertismentul lansat de Colegiul Medicilor, dupa aparitia unui articol in proiectul de Cod Civil care permite efectuarea de cercetari medicale asupra persoanelor cu handicap mintal, inclusiv minore.

Si comisarul european pentru sanatate, si ministrul sanatatii s-au declarat socati. Cei doi sunt impotriva experimentelor medicale facute pe persoane fara discernamant.

Demnitarul european Androula Vassiliou a catalogat aceste prevederi din Codul Civil ca fiind absurde si de neimaginat. Asta in conditiile in care la nivel european sunt discutii aprinse in legatura cu testarile pe animale.

Ministrul Sanatatii spune ca a contestat aceste prevederi din proiectul de Cod Civil in sedinta in care a fost adoptat de Guvern si ca va cere eliminarea lor. In plus, si cei de la Colegiul Medicilor spun ca noile pevederi au fost facute fara a se lua opinia unor specialisti in bioetica sau legislatie.

Singurii care par multumiti de articolele socante sunt cei de la Protectia Copilului, care au dat aviz favorabil. In opinia lor, prevederile respecta drepturile copilului. Mai mult, dreptul copilului la santatate ar putea fi lezat daca n-ar exista aceste articole, cred ei.

Proiectul de Cod Civil a fost transmis Parlamentului pentru dezbateri.

Tags: cod civil,


VIDEO PROTVPLUS.RO