Medicii anunta o "epidemie a obezitatii infantile". Experiment cu rezultate socante, facut de un parinte in propria casa
Daca vor aduna zaharul continut in toate dulciurile din casa, parintii ar putea fi socati de rezultat. Un medic a descoperit, in acest fel, aproape 2 kilograme de zahar adaugat.
Cantitatea este recomandata celor mici pentru 4 luni, insa aceste dulciuri sunt mancate de copilul sau intr-o singura luna.
"Traim o adevarata epidemie a obezitatii infantile", atrag atentia specialistii, ingroziti de faptul ca la nivel mondial 70 la suta dintre prescolari ar recunoaste marcile de junk food inainte sa isi poata pronunta numele.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Si la noi, jumatate dintre copii sunt supraponderali sau obezi.
Entuziasmati de misiunea importanta pe care au primit-o, 60 de elevi de clasa intai de la o scoala din Bucuresti au invatat vineri sa pregateasca niste clatite sanatoase.
Crema de ciocolata a fost inlocuita cu iaurt amestecat cu cacao, peste care au pus fructe, germeni de menta si flori comestibile.
Ambasadorii carismaticului chef Jamie Oliver incearca astfel sa ii convinga pe copii sa renunte la dulcurile pline de zahar rafinat si E-uri si la mancarea tip fast-food si sa descopere fructele si legumele prospete.
Este o lupta inegala, pentru ca cei mici sunt obisnuiti cu produsele pline de zahar de cand nici nu pronunta bine cuvintele. 70 la suta dintre copii ar recunoaste marcile produselor incadrate la fast-food pentru ca le vad zilnic la televizor, pe internet sau chiar in casa.
Parintii sunt primii care pot sa schimbe ceva, spun specialistii. Daca ei mananca fructe si legume, devind un exemplu pentru cei mici, care natural ii vor copia. Un medic a realizat cat de mult gresea in lupta cu dulciurile cand a golit dulapul cu bunatatatile pentru copil.
Maximilian Dragan: "Am cantarit si am vazut ca aplicam ipocrit niste reguli. Eu si sotia aveam ciocolata neagra, iar copilul, cumulat, 1,6 kg de zahar pur in toate produsele respective: inghetata, ciocolata, etc. Acea cantitate de dulciuri i-ar fi ajuns pentru 5 luni."
O alta greseala este sa le oferim celor mici dulciuri drept premiu. Putem face mai mult, sa invatam sa asociem si mesele sanatoase cu momentele fericite.
Adela Moldovan, psiholog: "De exemplu, iesind in parc, la un parc, mancand morcovi si alte legume. In acelasi timp, jucandu-ne, va garantez ca acel copil va avea o amintire mai frumoasa decat daca iesim intr-o zi in zona de mancare de la supermarket."
O alta modalitate pentru a-i ajuta pe copii sa scape de dependenta de dulcuri si sa se indrepte spre desertul sanatos, este ca ei sa aiba acces usor la fructe. Petru asta ar trebui ca parintele sa puna in pachetul de mancare pentru cel mic si un fruct, iar magazinele deschise in scoli sau in apropiere sa vanda si ele fructe.
Din pacate, copiii consuma tot mai multe dulcuri, iar o statistica a Organizatiei Mondiale a Sanatatii spune ca in Romania, jumatate dintre ei sunt supraponderali.