Obisnuiti sa beti sucuri carbogazoase dietetice? Un studiu arata ce pot pati cei care consuma indulcitori artificiali

Ultima actualizare: 25-04-2017 07:09
suc dietetic

Persoanele care consuma cate o cutie de suc dietetic (fara zahar) in fiecare zi prezinta un risc triplu de a suferi un atac cerebral vascular sau sa se imbolnaveasca de dementa.

Aceasta este principala concluzie a unui studiu realizat de cercetatori ai Universitatii de Medicina din Boston, care au colectat date de la aproximativ 4.400 de oameni din orasul Framingham, Massachusetts, potrivit Newsweek.

Sucurile cu indulcitori artificiali care au fost consumate au fost monitorizate de subiectii acestui studiu au fost monitorizate in perioada 1991 si 2001. Apoi, din 2001 pana in 2011, s-a constatat ca persoanele care au baut in fiecare zi cate un suc cu indulcitori artificiali prezinta un risc de aproape 3 ori mai mare decat in mod normal sa sufere un accident vascular cerebral sau sa fie diagnosticate cu dementa - comparativ cu cei care nu au baut niciodata astfel de sucuri.

"Din cunostiintele noastre, se pare ca studiul nostru este primul care face o asociere intre consumul zilnic de indulcitori artificiali si cresterea riscurilor de dementa si Alzheimer", se arata in studiul publicat in jurnalul Stroke.

Cu toate acestea, studiul nu a putut sa determine o relatie cauza-si-efect intre sucurile carbogazoase fara zahar si riscurile asupra sanatatii - ceea ce inseamna ca este nevoie de o documentare si mai aprofundata, pentru a afla daca exista un rezultat direct al consumului de bauturi indulcite artificial.

"Aceasta cercetare nu arata ca bauturile indulcite artificial provoaca dementa. Insa subliniaza faptul ca exista o asociere intre cele doua, care necesita o investigatie suplimentara", a declarat dr. James Pickett, seful echipei de cercetare din cadrul Alzheimer’s Society.

"Cercetarea asupra factorului dietetic este foarte complexa si exista o serie de probleme care trebuie clarificate, de exemplu, de ce bauturile indulcite cu zahar nu au fost asociate cu niciun risc in acest studiu, dar accentueaza legaturi intre toate tipurile de bauturi zaharoase, diabet si dementa." - a mai spus el.

Studiile realizate anterior in privinta consumului de bauturi carbogazoase dietetice au aratat ca exista o conexiune intre indulcitorii artificiali cu calorii putine, precum zaharina si sucraloza, si reducerea fertilitatii.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO