Medici straini in spitalele din Romania. Vin din Moldova, Liban, India
Pana cand autoritatile deblocheaza posturile din sistem si doctorii nostri cu experienta se opresc din fuga peste hotare, in spitalele publice se mai intampla un fenomen.
Ne ingrijesc bolnavii medicii straini, majoritatea veniti acum multi ani aici. In spitalele din Moldova cei mai multi doctori sunt de peste Prut, dar acorda ingrijiri bolnavilor si medici din Liban, Siria, Ucraina, India si chiar Columbia.
Cei mai multi si-au facut studiile la universitatile de medicina de la noi si au ramas sa lucreze. Altii au venit pentru ca, paradoxal, castiga mai bine ca la ei in tara.
In acest caz, medicii din strainatate pot profesa la noi doar daca obtin cetatenie sau lucreaza temporar in cadrul unor proiecte internationale.
Igor Valenciuc a venit din Republica Moldova acum cativa ani. Nu si-a imaginat atunci ca va ramane sa faca medicina aici. Pentru el, e mai bine ca acasa. Pentru ca sigur nu va este usor sa-l intelegeti, aflati ca in Republica Moldova un medic debutant castiga echivalentul a 300 de lei romanesti. Aproape un sfert din salariul unui cadru medical de la noi.
Svetlana Hukal este oftalmolog si lucreaza de cinci ani la o clinica privata din Suceava. N-ar da Romania pentru un post intr-o tara din vestul Europei
Chiar si cu medici maghiari, germani, irlandezi, israelieni, finlandezi, suedezi, israelieni ori bulgari, deficitul de personal este tot mai acut. Devreme ce pana acum peste 8.000 de doctori si asistente au parasit spitalele noastre. Cum este si cazul Lacramioarei Dorneanu, care si-a depus actele pentru un post in Anglia, pentru ca, la noi, dupa 20 de ani de munca ia 600 de lei.
Pana la deblocarea unui numar promis de 1.000 de posturi in sistem, a fost gasita o solutie temporara. Saptamana aceasta ministrul Sanatatii a trimis in spitalele din Romania o circulara prin care le da dreptul directorilor sa angajeze medici si asistente pe o durata determinata.