Medicii trebuie sa aleaga: ori la stat, ori la privat
Sistemul sanitar, si asa muribund, mai incaseaza o lovitura.
Cei din minister intentioneaza sa ii puna pe doctori sa opteze: fie raman in spitalele de stat, fie se muta definitiv in clinicile particulare.
Reprezentantii medicilor avertizeaza ca, daca propunerea va deveni lege, majoritatea se vor duce cu ochii inchisi catre sistemul privat, asa ca unitatile publice vor ramane goale.
Aceasta masura, spun doctorii, este discrimatorie si ingradeste dreptul la munca. Astfel ca din cei peste 35.000 de doctori care lucreaza in spitalele de stat, 20% dau consultatii si in privat, adica in jur de 7000.
Alegeri 2024
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
Cei de la Colegiul Medicilor spun ca s-ar putea inchide unele spitale publice, de vreme ce multi doctori ar opta pentru clinicile particulare, unde au un venit mai mare.
In functie de numarul pacientilor si de dificultatea investigatiilor, un medic poate primi lunar pe langa leafa de la spitalul de stat, intre 300 de euro si peste 2000 de euro.
Medicul Virgil Musta, specialist in boli infectioase, lucreaza la spitalul Victor Babes din Timisoara de peste 20 ani. Este acolo de dimineata, de la 7 pana la 14. De doua ori pe saptamana, pacientii il gasesc si la cabinetul privat, cateva ore. Practic, isi imparte timpul intre stat si privat de 12 ani.
De altfel, si cei din Ministerul Sanatatii spun ca foarte multi medici nu se preocupa suficient de activitatea din spitalele publice, fiind mult mai interesati de cabinetele private. Pentru moment, alegerea intre stat si privat este doar o propunere a specialistilor din minister.
In Austria, un doctor care profeseaza in sistemul public are dreptul sa mai lucreze 20% din timpul de munca si la privat.
Adica opt ore in sistemul public, maximum doua ore in cealalata parte. Iar in Franta, pentru ca specialistul sa nu plece prin alte clinici, au fost introduse paturi ale unor centre medicale particulare in spitalele de stat.