O asistenta la 40 de pacienti! Sistemul sanitar in colaps

26-08-2010 00:00


Blocajul posturilor din sanatate ramane fara leac. Autoritatile mai consulta situatia, desi ar putea taia in carne vie din alte parti pentru a rezolva situatia de acum dramatica.

In timp ce ministrul sanatatii cere Guvernului sa ii permita sa faca 5.000 de angajari, premierul ii transmite ca ii va aproba in jur de 1000. Si asta doar dupa acordul celor de la FMI.

Ce se intampla pana atunci in spitale? Un om munceste cat pentru trei, doctorii fac garzi duble, asistentele nu isi mai vad capul de treaba. Ei sufera, noi suportam consecinte, oficialii analizeaza.

La o sectie de neonatologie, o asistenta ar trebui sa aiba in grija doar doi bebelusi. In spitalele noastre, o asistenta trebuie sa se ocupe de ingrijirea a opt copii.

Un asemenea exemplu intalnim la sectia de terapie intensiva din Spitalul Caritas. Aici, o infirmiera este lasata de asistenta si de doctor sa aiba grija de cei 18 de bebelusi, cat timp celelalate cadre medicale asista o nastere. Asa ceva n-ar trebui sa se intample, dar este crunta realitate. Asta pentru ca numarul asistentelor si medicilor a ajuns la jumatate, in loc de 8 din fiecare, numai 4, care se impart pe ture.

Si medicii spun ca se simt pur si simplu haituti: daca nu vad de bebelusii fragili din incubatoare, alearga intre sala de nastere sau camera de garda la vreo urgenta. Astfel ca un doctor a ajuns sa faca intr-o saptamana cinci garzi, dublu decat normal.

Intr-o sectie de chirurgie, o asistenta are grija de zece pacienti in mod normal. In spitalele din Romania, 30-40 de pacienti asteapta ingrijiri de la o singura asistenta.

Situatie similara si la Spitalul de Urgenta Iasi. Este un deficit de 100 de asistente si doi doctori. Din acest motiv, cadrele medicale primesc si alte sarcini.

O criza reala de personal care se rasfrange asupra bolnavilor. In sedinta de Guvern, ministrul sanatatii a cerut deblocarea posturilor. Deblocarea celor 5.000 de posturi vitale, am spune, ar costa statul anual 25 de milioane de euro, daca am face un calcul la un salariu mediu dat in sistemul sanitar - 1800 de lei. Si bani ar fi. Trebuie doar ca cineva sa si vrea sa ii gaseasca.

O alta sursa ar putea fi si taxa de viciu, din care statul strange an de an peste 400 de milioane de euro.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO