Manuale scolare de limba romana, fara poezii de Arghezi sau Blaga?
Operele acestor autori, dar si ale lui Vasile Voiculescu, ar putea fi scoase din cartile pentru elevi, pe motiv ca pretentiile financiare ale mostenitorilor sunt considerate prea mari de catre editorii de carte scolara.
Editorii nu mai vor sa publice nicio opera integrala, daca Ministerul Educatiei nu plateste drepturile de autor catre copiii sau nepotii marilor scriitori romani.
Drepturile de autor pentru operele lui Tudor Arghezi ar trebui platite pe 70 de ani, dupa moartea artistului. "Noi nu ne dorim sa nu mai existe operele in manuale", spune Mitzura Arghezi.
Alegeri 2024
00:15
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Sociologul Gelu Duminică: Nu poporul e de vină, ci liderii
00:13
Ce scrie presa internațională după surprizele din primul tur prezidențialelor. Diaspora poate influenţa rezultatul - Reuters
00:11
Reuters: Diaspora poate influenţa rezultatul. Ce scriu POLITICO şi AFP
00:07
Rezultate alegeri prezidențiale 2024. Singurul județ în care Nicolae Ciucă este pe primul loc
Potrivit legii, este permisa in scop educativ numai citarea de scurte fragmente dintr-un autor clasic. Editorii de manuale sustin insa ca legislatia este confuza si ca nu se pot reproduce trei randuri dintr-o strofa sau o strofa dintr-un poem.
"Noi cerem intre 300 si 500 de lei pe poezie, pe editura", declara Andrei Voiculescu, nepotul lui Vasile Voiculescu. Un demers perfect legal: urmasii autorilor care sunt studiati, conform programelor scolare, Octavian Goga, Vasile Voiculescu, Lucian Blaga si George Calinescu cer drepturi banesti pentru fiecare opera reprodusa in manuale si culegeri de texte literare.
Autorii cer foarte mult, costuri care ingreuneaza pretul de productie al unei carti, dar sa vedeti cat o sa ne coste lipsa de cultura si lipsa de educatie.
In prezent, cele mai multe dintre edituri refuza sa mai publice, in manuale, citate din clasicii literaturii romane. Asta pana cand Ministerul Educatiei nu va incheia un protocol pentru plata mostenitorilor.