Managerii de companii se feresc să mai angajeze. „Toată lumea vorbește de o criză pe care nu știm cum să o abordăm”
Dacă în lunile de primăvară managerii companiilor își măreau echipele de lucru, anul acesta angajările sunt blocate. Mai mult, în unele sectoare de activitate, patronii au fost nevoiți să renunțe la câteva posturi.
Tendința va rămâne și în perioada următoare, conform unui sondaj INS, la care au participat peste 9.000 de manageri de firme. Aceștia sunt precauți, din cauza prețurilor în creștere, din toate domeniile.
Cercetarea publicată de Institutul Național de Statistică arată care sunt tendințele în economie în primăvara aceasta.
Pentru fiecare sector de activitate, de la industria prelucrătoare, construcții și până la comerț sau servicii, managerii de companii se feresc să mai angajeze în următoarele luni.
Aida Chivu, specialist Resurse Umane: „Toată lumea vorbește de o criză, criză pe care nu știm cum să o abordăm astăzi și sunt multe companii care vin și spun – dacă trebuie să ne reorganizăm, să ne restructurăm, spre exemplu – dăm oameni afară sau mai bine mai stăm puțin și nu angajăm. Deși nevoi avem în continuare – sunt foarte puține companii care produc la o capacitate mai mică.”
În unele cazuri, antreprenorii sunt nevoiți să renunțe la o parte din personal. De exemplu, o firmă de producție din zona industrială și-a redus cu aproape 5% numărul de salariați.
Olimpia Doru, antreprenor: „Noi suntem în zona de a restructura activitatea, nu mai ai contractele pe care le aveai înainte. Nu te mai poți angaja la a onora obligațiile față de angajatul tău. În zona de activitate din fibră de sticlă, în zona de export s-a redus și am făcut restructurări, am trimis o parte din oameni în șomaj.”
Pe de altă parte și creșterea salariului minim a pus o presiune suplimentară pe companii.
La începutul anului, în economie erau peste 1,7 milioane de contracte plătite cu salariul minim, dintr-un total de aproximativ 6 milioane, potrivit datelor de la Inspecția Muncii.
Florin Jianu, președintele Întreprinderilor Mici și Mijlocii: „Nu își permit, efectiv, angajări de noi oameni, nu își permit salarii mai mari dacă nu regândești impozitarea pentru că este o diferență mult prea mare pe impozitarea forței de muncă față de impozitarea capitalului și trebuie să existe o reechilibrare a acestui lucru.”
Rata şomajului a crescut ușor la 3%, în ianuarie, arată datele ANOFM.
La sfârșitul lunii ianuarie, erau înregistrați 250.000 de șomeri potrivit datelor Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Numărul lor a crescut cu aproape 3.000 de persoane, față de finalul lunii decembrie. Cei mai mulți șomeri sunt din mediul rural și au vârsta cuprinsă între 40 -49 de ani. Somajul rămâne însă ridicat și în rândul tinerilor.
În paralel, spun antreprenorii, numărul companiilor nou înființate, care ar putea genera noi locuri de muncă, este în scădere. Dezechilibrele de pe piața muncii se resimt și la nivel european.
Mihai Roman, profesor de macro-economie: „Economia europeană nu va intra în recesiune, este un aspect bun pentru că exporturile României vor rămâne la acest nivel dacă nu vor crește.”
Economia României ar urma să crească în 2023 cu 2,5%, arată prognoza Comisiei Europene.