Nu mai vor 3 in 1! Mamicile de tripleti se revolta

Ultimul update: Duminica 07 Octombrie 2012 05:17
Data publicarii: Joi 09 Octombrie 2008 00:00
Categorie: Social

Parintii de gemeni sau tripleti o sustin pe femeie din Aiud, care a nascut tripleti si a dat in judecata statul pentru ca ii acorda indemnizatie de crestere pentru un singur copil.


Ionela Danciu a dat in judecata, anul acesta, Directia Muncii si Protectiei Sociale Alba si a cerut judecatorilor sa declare ilegal un articol dintr-o Hotarare de Guvern, potrivit caruia „prin nastere se intelege aducerea pe lume a unuia sau a mai multor copii vii".

Ionela Danciu din Aiud a nascut in 2006 tripleti, adica trei fetite, pe Luana, Andrada si Alesia. Copilele au un an si zece luni, iar cheltuilelie lunare pentru mancare , imbracaminte si ingrijire depasesc 2000 de lei. Statul o ajuta pe mama lor cu trei alocatii a cate 200 de lei si cu o singura indemnizatie de crestere a copilului, desi femeia are trei.

In baza acestei prevederi, statul acorda o indemnizatie de crestere a bebelusului de 600 de lei, indiferent de cati copii vad lumina zilei in urma unei sarcini. Prin urmare, mamicile de gemeni sau tripleti sunt discriminate. Decizia instanţei supreme este irevocabilă.

In august 2008, Ionela a castigat procesul la Curtea de Apel Alba, care a admis exceptia de nelegalitate. Potrivit legii 148/2006 modificata prin hotararea de Guvern 10/25/2006, mamele primesc indemnizatie la fiecare nastere. Dar legea nu face nicio referire la mamele care la o singura nastere pot aduce pe lume doi-trei sau mai multi copii.

Directia Muncii Alba a atacat decizia Curtii de Apel Alba si a facut recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Insa instanta suprema a respins recursul ca nefondat.

Speta Ionelei Danciu va fi un precedent pentru toti parintii care au mai multi copii la o singura nastere. Femeia a cerut sa i se dea retroactiv banii care le-ar fi revenit de drept celorlalte doua fetite, suma ridicandu-se la 288 de milioane de lei vechi.
Potrivit statisticilor in Romania 3.500 de femei nasc, anual, gemeni si 1.500 tripleti.

Am trimis copii dupa toate actele mele la aproape 150 de familii. I-am invatat pe toti cum sa se lupte pentru drepturile lor.
Ionela Danciu
Alte 150 de familii cu gemeni si tripleti vor da in judecata statul pentru a obtine fonduri pentru toti copiii si nu doar pentru unul singur cum prevede actuala lege, a declarat joi agentiei MEDIAFAX, prima mama care a castigat acest drept pentru cele trei fetite ale ei.

Femeia a participat, alaturi de alte cateva familii la pichetul de la Guvern, organizat pe trotuarul din fata Muzeului Antipa pentru a atrage atentia ca legea care prevede acordarea indemnizatiei la nastere nu face referire la cazurile cand mama aduce pe lume gemeni sau tripleti.

Pe de alta parte Senatul a votat luni o crestere a indemnizatiei la 1.000 de lei pentru nasteri de tripleti sau multipleti, considerandu-se ca in cazul acestora efortul depus de parinti este mult mai mare. O decizie finala pot lua numai deputatii.

Cunosti femei care au aceeasi problema? Trimite-ne mesajul tau pe www.stirileprotv.ro

Vor salarii mai mari si pace buna! Sindicalistii ies in strada
Vor salarii mai mari si pace buna! Sindicalistii ies in strada
VIDEO PROTVPLUS.RO
branzeturi romania, pret,
Brânzeturile românești i-au cucerit pe străini. La cât ajunge un kilogram
Metoda prin care mai multe minore au fost păcălite de proxeneți. O tânără a murit
Greva minerilor s-a încheiat. Ce le-au promis autorităţile
Singura zi în care Eminescu face trafic pe internet. Cum au marcat românii ziua lui
Românii preferă mașinile SH și fac reparații ieftine. Pericolele la care se expun
Perioada reducerilor de iarnă a început oficial. Cât timp sunt valabile promoțiile și de 90%
catel
Operațiune de salvare în Timișoara. O cățelușă și puii ei, scoși din canal
Împinși de sărăcie, locuitorii din cartierul Ferentari își extind periculos locuințele
Copiii abandonați nu sunt o prioritate pentru aleși. Legea adopțiilor, uitată de Parlament
Hoții care au aruncat în aer un bancomat la Arad s-ar fi inspirat din filme
În ciuda iernii grele, urşii care acum ar trebui să hiberneze sunt în căutare de hrană
Alex Dima: Oamenii simt și știu prea bine ce facem noi. Implicarea este cuvântul cheie.