Lupta pentru succesiunea Mitropoliei Clujului a inceput. Vezi candidatii
"Cu limba de moarte, las urmasilor mei grija pentru mitropolie".
Odata cu trecerea lui Bartolomeu Anania in lumea dreptilor, asistam la finalul unei epoci, dar si la inceputul uneia noi.
Intr-un sinod tinut la Cluj de Patriar au inceput inerente discutii despre succesorat. O lume discreta, in care orice tine de concurenta trebuie sa ramana in umbra macar 40 de zile, cat dureaza doliul.
Intre timp, crestinii se roaga in "Cripta Ierarhilor", unde odihneste acum prelatul. De 24 de ore curg catre cripta Mitropolitului sute de crestini cu capetele plecate. Au sufletele pline de amar.
De acum, nu mai este un secret ca prin testament parintele Anania a lasat nevoiasilor si neajutoratilor tot ce a castigat el ca mirean: "Economiile mele banesti din ultimii ani, depuse in conturile mele de la banca sau in casa de fier vor fi transferate in contul Fundatiei «Mitropolitul Bartolomeu».
Oricat ar fi de dureros, cele lumesti se imbina cu cele sfinte dar si cu treburile organizatorice. La Cluj a avut loc deja o prima intalnire de taina despre succesiune intre prelatii din zona si Patriarh.
Pe lista de candidati se astern deja cateva nume.
Primul, Irineu Bistriteanul. Este deja administratorul ales de Prea Fericitul Daniel pentru mitropolia vacanta.
Al doilea, Laurentiu Streza, mitropolitul Ardealului.
Apoi, Ioan Selejan din Covasna. Insusi Bartolomeu Anania l-a desemnat, in ultimul an, drept succesor dorit. Tot el l-a sustinut si pe Andrei Andreicut. Ramane insa in calcule si Lucian Mic, episcop de Caransebes.
Oricare dintre ei ar fi alesul trebuie sa fie un "om integru si un adversar al coruptiei", a cerut in mod expres Bartolomeu Anania care in 2005, a primit scaunul dupa ce fostul Patriarh Teoctist a rupt Mitropolia Ardealului in doua in semn de prietenie fata de el.
Exista, insa, si un scenariu secund: realipirea Mitropoliei Clujului Albei, Crisanei si Maramuresului la cea a Ardealului, condusa de Laurentiu Streza.
Abia peste cinci saptamani vom avea un raspuns. De fapt, procedurile de alegere sunt aproape identice acelora pentru un nou patriarh. Decizia finala se va lua pe Dealul Mitropoliei din Bucuresti.
Cei 53 de membri ai Sfantului Sinod vor opta, prin vot secret, pentru unul dintre candidati. Castigator este cel care intruneste jumatate plus unu din voturi. In caz de paritate, pentru ca sunt permise si abtinerile, vor decide sortii.