Mii de oameni au participat la inmormantarea IPS Bartolomeu Anania. Video

×
Codul embed a fost copiat

"Sunt atatea cai prin care Dumnezeu ne cheama in imparatia lui!", spunea candva Mitropolitul Bartolomeu Anania, care a plecat astazi pe propriul lui drum spre rai.

Slujba de inmormantare IPS Bartolomeu Anania, oficiata la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca de Patriarhul Daniel, a inceput la ora 12:00. In acelasi timp, la toate bisericile ortodoxe din tara a rasunat glasul clopotelor, in memoria mitropolitului.

27 de inalti ierarhi ortodocsi au participat, joi, la Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, la slujba de Liturghie oficiata de PF Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, inaintea slujbei de inmormantare a IPS Bartolomeu, cinci dintre ei fiind veniti din strainatate.

Printre acestia se numara IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, IPS Irineu Popa, Mitropolitul Olteniei, IPS Nifon, Mitropolit si Arhiepiscop al Targovistei, IPS Iustinian Chira, Arhiepiscopul Maramuresului si Satmarului, IPS Ioan Selejan, Arhiepiscopul Covasnei si Harghitei.

De asemenea, sunt veniti din strainatate IPS Iosif Pop, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale, IPS Serafim Joanta, Mitropolitul Germaniei, Europei Centrale si de Nord, PS Siluan, episcopul romanilor din Ungaria, PS Timotei, episcopul Spaniei si Portugaliei, si PS Macarie, episcopul Europei de Nord, scrie Mediafax.

Citește și
Bartolomeu Anania
IPS Bartolomeu a lasat un testament. Cine a fost mitropolitul clujean

Dupa slujba si inainte de a fi depus in cripta ierarhilor din mitropolie, sicriul cu trupul neinsufletit al IPS Bartolomeu a fost purtat intr-o procesiune in jurul catedralei.

Cortegiul funerar s-a oprit de patru ori pe parcursul procesiunii, pentru ca soborul de preoti sa intoneze cantece religioase.

Inainte de a fi depus in cripta ierarhilor, Mitropolitului Bartolomeu i s-au acorda onoruri militare.

Ceremonia inhumarii in cripta ierarhilor a fost savarsita de PF Daniel, care a pecetluit lespedea de piatra de pe mormant.

Peste sicriul IPS Bartolomeu a fost turnat pamant reavan, adus special de la Nicula, pentru a fi respectat testamentul Mitropolitului Clujului.

Conform estimarilor jandarmilor si in ciuda faptului ca afara erau in jur de -9 grade Celsius, la ceremonia funerara au participat peste 4.000 de persoane.

La sfarsitul slujbei, mitropolitii au trecut pe langa sicriul IPS Bartolomeu, i-au sarutat mana si au sarutat, de asemenea, Sfanta Scriptura.

Un testament scris, lasat de IPS Bartolomeu Anania, arata, in vorbe simple si tulburatoare, sinceritatea cu care acest om luminat cerea, modest, indurare pentru pacate. Cu limba de moarte, mitropolitul a cerut sa mearga mai departe si incercarile sale de a aduce alaturi cele doua Biserici surori. Soarta face ca insasi plecarea lui din aceasta lume sa ii puna alaturi pe catolici si ortodocsi.

Testamentul ar putea fi citit astazi si publicat in zilele urmatoare.

La slujba au asistat, printre altii, premierul Emil Boc, deputatul PNL Horea Uioreanu, fostul ministru al Culturii Teodor Paleologu, printul Paul de Romania si printesa Lia, oficialitati locale si judetene si parlamentari din judetele Transilvaniei, precum si numerosi inalti prelati.

In Piata Avram Iancu au fost instalate trei ecrane de mari dimensiuni, pentru ca enoriasii sa poata urmari slujbele care vor fi transmise in direct la televiziune. De asemenea, jandarmii au instalat in piata garduri metalice pentru a preveni inghesuiala.

Pe multi dintre credinciosii prezenti la liturghia din aceasta dimineata ii urmareste indemnul lui intelept: "Hraniti speranta cu fapte bune. Nadajduiti cat puteti de mult. Dumnezeu sa va daruiasca si sa imi daruiasca pace si mantuire".

Primaria Cluj-Napoca a instituit restrictii de circulatie in zona Pietei Avram Iancu, intre orele 11.00 si 15.00, pentru ca slujba de inmormantare sa se desfasoare in conditii optime.

In plus, 150 de jandarmi si 90 de politisti au fost mobilizati in zona.

In 40 de zile va fi intocmita o lista cu posibili candidati, pentru postul ramas vacant. Apoi, la Bucuresti se va organiza o sedinta a Sfantului Sinod, in urma careia va fi ales cel mai destoinic urmas.

Inlocuitorul lui Anania. Cine va fi mitropolit al Ardealului

IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat joi

IPS Bartolomeu, viata si controversele din jurul sau

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Bartolomeu Anania:
Bartolomeu Anania: "Moartea e o pregatire a omului pentru ceea ce urmeaza"

Biblia, asa cum o stiu romanii crestini, a fost tradusa acum treizeci de ani de Bartolomeu Anania. Tot el a fost izvor nesecat de versuri, atat in anii grei de inchisoare, cat si in sihastrie.

IPS Bartolomeu a lasat un testament. Cine a fost mitropolitul clujean
IPS Bartolomeu a lasat un testament. Cine a fost mitropolitul clujean

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu Anania, a decedat luni seara, in jurul orei 19.25, la Sectia de Terapie Intensiva din cadrul Clinicii de Chirurgie 1 din Cluj-Napoca, unde a fost internat lunea trecuta, dupa ce a revenit de la Viena.

IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat joi
IPS Bartolomeu Anania va fi inmormantat joi

UPDATE: Slujba de inmormantare a IPS Bartolomeu va avea loc, joi, la ora 12.00, in Catedrala mitropolitana din Cluj. Mitropolia Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va fi condusa ulterior de PF Daniel, in calitate de loctiitor de mitropolit.

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.